Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO. Tu ide o život, hasiči kľučkujú medzi autami
Zdielať na

VIDEO. Tu ide o život, hasiči kľučkujú medzi autami

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Hasiči a záchranári pri svojich zásahoch bojujú s časom. Nie je žiadnym tajomstvom, že hasiči musia byť od nahlásenia udalosti do minúty na ceste. Kým však dorazia, chvíľu to trvá. Ich zásah si vo veľa prípadoch komplikujeme aj sami, pričom to možno ani netušíme.

Problémová jazda sídliskami

Šírka hasičského auta je 2,5 metra. Pri prejazdoch sídliskami, najmä v noci, to spôsobuje hasičom nemalé problémy. Na väčšine sídlisk to vyzerá podobne ako v metropole Spiša.

Autá sú naskladané jedno na druhom. Stoja od seba len pár centimetrov. Cesty sú úzke, prejsť cez ne s niekoľko-tonovou cisternou či plošinou je umenie. "Na niektorých miestach mávame problémy s prejazdom a taktiež s pristavením techniky pred jednotlivé bytové domy," uviedol riaditeľ OR HaZZ Spišská Nová Ves Martin Vozár.

Prejsť autom dá zabrať

Problémom sú v tomto prípade chýbajúce súvislé žlté čiary na najrizikovejších miestach. Prejsť po niektorých uliciach, či zákrutách dá zabrať aj v osobnom aute. Nehovoriac o tých, ktoré majú dĺžku 8 až 11 metrov. "Prechod rôznymi odbočkami, prípadne ak sp na tých cestách nejaké eíčka, proste táto technika má s tým problém," hovorí Vozár.

Spišskonovoveskí hasiči už niektoré miesta v meste dôverne poznajú. Zásahy preto uskutočňujú tak, aby museli s technikou čo najmenej manévrovať. Pri práci na prepchatých uliciach sa však stávajú aj nehody. "Sme vysokozdvižnou plošinou poškodili jedno vozidlo pri vchádzaní pred bytový dom, kde bol v tom čase požiar na piatom poschodí," hovorí Vozár.

Určite nám dá nejeden profesionál za pravdu, že ak si ma cestou na zásah vybrať medzi poškodením auta alebo meškaním niekoľko minút pre zdĺhavé manévre, vyberie si zničenie plechov.

Problémové parkovanie mesto rieši

Mesto síce môže vymedziť úseky, na ktoré namaľuje žlté čiary, no najprv musí vyriešiť problém s parkovaním na sídliskách. "Vytvorilo v priebehu posledných piatich rokov približne 300 parkovacích miest," uviedla prednostka mestkého úradu v Spišskej Novej Vsi Jela Bednáriková.

Momentálne sa budujú ďalšie. Vyriešenie problému parkovania je tak na dosah. Žlté čiary, na ktorých je státie zakázané, zrejme už onedlho na sídliská pribudnú. "Myslím, že áno. Určite to možné je," dodala Bednáriková.

Aj samotní majitelia by pri parkovaní mali myslieť na to, že ak budú potrebovať záchranárov oni, alebo ich blízki, pomoc pre sťažený prístup nemusí prísť dostatočne rýchlo. 

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy