Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Keď peklo pod Tatrami skončí... Na chvíľu
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Keď peklo pod Tatrami skončí... Na chvíľu

VYSOKÉ TATRY / V Poprade a okolí je po dvoch dňoch snehového pekla konečne pokoj. Cestári postupne vyčistili všetky úseky a tak sú cesty do obcí už prejazdné. Ale na dlhé hodiny strávené v závejoch a silnom vetre budú vodiči, hasiči, policajti ešte dlho spomínať.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Dvojdňové peklo

Biele peklo pod Tatrami trvalo od piatku, desiatky vodičov uviazli v snehu a stali sa aj dve dopravné nehody a horela strecha domu. Popradskí hasiči robili čo sa dalo. V silnom vetre a zime boli niekoľko hodín neustále v teréne.

Svojim kolegom prichádzali na pomoc aj tí, ktorí mali voľno a pridávali sa k nim aj policajti. Postupne sa uzatvárali cesty do okolitých obcí. Cestári sa snažili sneh odhrnúť a aj oni bojovali, nemali však šancu.

Hasiči ani policajti nemohli byť naraz na jednom mieste. Vodiči museli byť trpezliví, ale autá vyťahovalio postupne. Ležiac na zemi sa snažili vozidlá zaistiť tak, aby ich pri vyťahovaní nepoškodili.

Gánovce odrezané od sveta

Cesty v smeroch Hranovnica, Spišské Bystré, Nová Lesná, Veľký Slavkov, cesta do vysokých Tatier, všade bola situácia rovnako kritická. Obec Gánovce bola dokonca na niekoľko hodín odrezaná od sveta. tam sa nemohli dostať ďalej ani hasiči.

Napriek neskutočným podmienkam dokázali svoje sily spojiť aj vodiči. Pomáhali si ako sa len dalo. V Gánovciach vzali ľudia svoje traktory a rozrážali cestu, aby pomohli uviaznutým. Všetkých pod Tatrami spojil jeden cieľ, prežiť bez ujmy na zdraví.

Počasie na najbližšie dni

Začiatkom týždňa sa cez naše územie bude presúvať frontálny systém spojený s tlakovou nížou. Tá má svoj stred nad juhom Škandinávie a zajtra sa bude jej stred presúvať severom Poľska až nad Ukrajinu. Opäť je to hlboká tlaková níž, presúvať sa bude veľmi rýchlo a opäť prinesie silný vietor  na hory Slovenska, na hrebeňoch hôr bude až víchrica. Vietor bude od severozápadu až západu do 25-30 km/h.

Pondelok sa bude začínať so snežením od severozápadu. Na Kysuciach, Orave a návetriach hôr Stredného Slovenska  môže do rána spadnúť na niektorých lokalitách až do 30 cm nového snehu.

Smerom na juh sa bude sneženie meniť na dážď so snehom, a v okolí Trnavy, Piešťan, Bratislavy už bude pršať. Zrážky neustanú ani cez deň, ale to sa hranica sneženie zdvihne na hodnotu 800 až 900 m. Najvyššia denná teplota od 1 do 6 °C, ale na juhozápade až do 8 °C. Pozor na silný vietor a sneženie na severe! Opäť sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje a budú tak komplikácie na cestách najmä Žilinského, Prešovského a Banskobystrického kraja.

Zrážky sa u nás objavia ešte v noci z pondelka na utorok, na severe a východe to bude zväčša sneženie, ale cez deň sa už oblačnosť bude zmenšovať a zrážky ustanú. Dostaneme  sa pod vplyv mohutnej tlakovej výše, ktorá prinesie ustálené počasie, ranné hmly a teplo na hory.

Očakáva sa výrazná inverzia, kedy v nížinách maximálna teplota dosiahne 1 až 7 °c, ale na horách bude potrebný opaľovací krém, pretože tu sa oteplí až na 10 °C. Táto informácia asi nie je dobrá správa pre lyžiarov, sneh sa bude topiť aj v polohách nad 1 500 m.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Srdce pre deti. Charitatívny projekt vyvrcholí galaprogramom 20. decembra o 20:20 na TV JOJ.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy