Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Boj s počasím. V okolí Popradu uzavreli cesty
Zdielať na

Boj s počasím. V okolí Popradu uzavreli cesty

VYSOKÉ TATRY / Situácia vo Vysokých Tatrách je naďalej komplikovaná. Kým v noci sa počasie a najmä vietor relatívne upokojili, od rána sú v teréne takmer všetci hasiči. Opäť pokračuje boj s vetrom a so snehom. Zatiaľ neboli hlásené žiadne nehody...

Niektoré cesty uzatvorené

Dopravnú situáciu pod Tatrami naďalej komplikuje silný vietor a sneženie. V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča naďalej platí na cestách II. kalamitný stupeň. Najhoršia situácia je momentálne v okrese Poprad. Cestárom sa doteraz nepodarilo sprejazdniť cestu III. triedy medzi obcami Štrba a Šuňava.

Dopoludnia polícia uzavrela cestu I/67 medzi Popradom a Hranovnicou a cestu medzi Popradom a Spišským Bystrým. Na oboch úsekoch uviazlo viacero áut, takže sa tu nedostanú ani cestárske mechanizmy. "Až keď sa podarí uvoľniť cestu od zapadnutých áut, budeme môcť upravovať komunikáciu,“ uviedol pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla.

Ostatné cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú prejazdné. V regióne stále fúka silný vietor a sneží. V niektorých úsekoch ciest je takmer nulová viditeľnosť. Naďalej platí výstraha II. stupňa Slovenského hydrometeorologického ústavu pred silným vetrom, ktorý môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť až do 35 m/s.

Predpoveď na víkend

Víkend bude podľa meteorologičky Najlepšieho počasia Miriam Jarošovej premenlivý, so snehovými prehánkami a chladný. Teplota v noci bude klesať na hodnoty -1 až -6, v dolinách a kotlinách a na severe od -6 do -11 °c. Cez deň sa vzduch prehreje na  0 až 5 °c, na severe bude chladnejšie, od -4 do 0 °c. Aj v sobotu sa pri silnom vetre budú tvoriť snehové jazyky a záveje, nedeľa už bude pokojnejšia.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha druhého stupňa platí aj v sobotu 7. decembra a týka sa okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Vietor môže v niektorých oblastiach dosahovať v nárazoch rýchlosť až 35 metrov za sekundu.

SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom na dnes a sobotu 7. decembra v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tu vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou až 26 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa a varovanie pred vetrom platí aj v nedeľu 8. decembra pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj.

Okrem vetra SHMÚ varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov, vydal výstrahu prvého stupňa. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji do soboty 7. decembra do 20:00h. Pri ich tvorbe by si mali dávať na cestách pozor predovšetkým vodiči, jazyky a záveje predstavujú potenciálne nebezpečenstvo. REPORTÁŽ TU. 

Téme sa venuje reportérka Zuzana Pojedincová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy