Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sekundy od katastrofy! Xaver sa pohral s obrovským Boeingom
Zdielať na

Sekundy od katastrofy! Xaver sa pohral s obrovským Boeingom

BIRMINGHAM / Cestujúcim na palube išlo o život. A to bez akéhokoľvek preháňania. Jedno z najmodernejších lietadiel na svete malo totiž na letisku v britskom Birminghame vážne problémy. Mohol za to silný vietor spôsobený orkánom Xaver.

Vietor vs. 130 tonové monštrum

Pilot sa snažil o pristátie za veľmi ťažkých poveternostných podmienok. Britské ostrovy totiž tiež zasiahol orkán Xaver. A ten sa z vyše 130 ton vážiacim monštrom pohral doslova ako s papierovým modelom. To je zvyčajná hmotnosť tohto diaľkového lietadla pri pristávaní.

Záznam zverejnila stanica BBC, podľa ktorej očití svedkovia tvrdia, že nešlo o prvý pokus pristáť. Pilot sa snažil už o druhé zosadnutie na zem. "Je to niečo nepochopiteľné a nezodpovedný hazard," opísal jeden z nich. Boeing 777 až po týchto problémoch presmerovali na záložné letisko Gatwick v Londýne, kde boli o niečo lepšie poveternostné podmienky.

Z Británie do Nemecka

Narušená doprava, chaos, zima a vydesení ľudia. Orkán Xaver dorazil v plnej sile a rúti sa ďalej. Zatiaľ najhoršie je na tom Veľká Británia, kde zahynuli podľa úradov dve osoby. Orkán udrel v priebehu večera a noci na Dánsko, Švédsko a nadránom dorazil do Nemecka. POZRITE SA SEM.

Xaver a Slovensko

Silný vietor komplikoval situáciu aj na Slovensku, a to najmä na cestách. Najbohatšej snehovej nádielky sa dočkali obyvatelia Vysokých Tatier a Popradu. Najsilnejší vietor bol nameraný na Lomnickom štíte. Maximum 174 km/hod. Na viacerých úsekoch ciest sa tvorili jazyky. Vietor navieval sneh nielen na hlavné ťahy, ale aj na niektoré úseky diaľnice. AKTUALIZOVANÉ INFO TU.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

BBC

Súvisiace články

Najčítanejšie správy