Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Orkán Xaver zasiahol Európu, smeruje aj na Slovensko
Zdielať na

Orkán Xaver zasiahol Európu, smeruje aj na Slovensko

BRATISLAVA / Na sever Európy dorazil orkán Xaver. V štvrtok okolo poludnia zasiahol severné Nemecko, škandinávske krajiny a Britániu a smeroval aj na Slovensko. Pozrite si predpoveď meteorologičky Najlepšieho Počasia Miriam Jarošovej.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Xaver príde na Slovensko okolo polnoci

Už dlhšie avizovaná zmena v počasí sa stáva skutočnosťou. Štvrtok sa niesol v pokojnom duchu, pri slnečnej oblohe a teplote do 7 °C. Už v noci sa aj k nám priblíži hlboká oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorá sa už vo štvrtok popoludní prejavovala silným vetrom, dažďom a aj búrkami v severných častiach Anglicka a blížila sa k Nemecku, kde v súvislosti s ňou vydali varovania na silný vietor, zrážky a poľadovicu.

Na Slovensku čakáme zmenu v priebehu noci, kedy by malo začať pribúdať oblačnosti a postupne od severozápadu začne aj snežiť. Na západe krajiny sa v polohách do 500 m objaví aj dážď so snehom, prípadne dážď. Pri nočnej teplote 1 až 6 °C a tekutých zrážkach sa nedá vylúčiť tvorba poľadovic

Snehové jazyky a záveje

Rozfúka sa vietor od západu až severozápadu do 30 km/h, v nárazoch až okolo 60 km/h. Nárazy vetra budú počas dňa ešte zosilovať a dosiahnu viac ako 70 km/h. Na hrebeňoch hôr sa očakáva víchrica. Pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje.

Cez deň bude premenlivá, prevažne veľká oblačnosť so snehovými prehánkami na viacerých miestach Slovenska, na návetriach hôr aj trvalejšie sneženie. Najmenej prehánok bude na juhozápade Slovenska. Piatkové maximum od 1 do 5 °c, na severe okolo -1 °C.

Do piatkového rána môže lokálne spadnúť až do 10 cm nového snehu, na exponovaných miestach ako sú severné Kysuce, okolie Čadce, Turzovky až do 15 stupňov.

Čaká nás chladný víkend

Víkend bude premenlivý, so snehovými prehánkami a chladný. Teplota v noci bude klesať na hodnoty -1 až -6, v dolinách a kotlinách a na severe od -6 do -11 °c. cez deň sa vzduch prehreje na  0 až 5 °c, na severe bude chladnejšie, od -4 do 0 °c. Aj v sobotu sa pri silnom vetre budú tvoriť snehové jazyky a záveje, nedeľa už bude pokojnejšia.

Desiatky tisíc ľudí bez elektriny

V Škótsku zostali desiatky tisíc ľudí bez elektriny a v severnej Európe boli zrušené desiatky vlakových, leteckých a trajektových spojení. Uzatvorené boli taktiež niektoré školy. V pobrežných oblastiach sa vztyčujú povodňové bariéry v obavách zo záplav vysokými morskými vlnami.

Agentúra AP uviedla, že v Škótsku boli prerušené dodávky elektriny až do 100 000 domácností, úplne bola zastavená železničná doprava a odvolané stovky letov. Na škótskej vysočine namerali nebývalo silný vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 229 km/hod a extrémne počasie si vyžiadalo uzatvorenie veľkého množstva škótskych ciest a mostov.

Pri dopravnej nehode západne od Edinburghu zahynul vodič kamióna a štyria ľudia utrpeli zranenia, keď víchor prevrátil nákladné auto na niekoľko áut. Centrálna vlaková stanica v Glasgowe muselo byť evakuovaná.

V Londýne zdvihnú protipovodňovú bariéru

Britské úrady oznámili, že kvôli búrke, ktorú v Nemecku označujú Xaver, vo Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, bude zdvihnutá protipovodňová bariéra na Temži určená na ochranu Londýna. Unikátnu protipovodňovú bariéru Oosterscheldekering zdvihlo poprvýkrát od roku 2007 aj nízko položené Holandsko.

V juhošvédskom kraji Skane od štvtkového rána nefungujú žiadne vlakové spojenia a žeôezničná doprava bola zastavená aj V Dánsku. Niektoré spoje budú zrejme obnovené až v sobotu dopoludnia. Pokiaľ bude búrka veľmi silná, môže bvyť zatvorený aj most nad úžinou Öresund. Ten spája Dánsko a Švédsko.

Búrka postupujúca z Atlantického oceánu od Grónska smerom na východ rovnako ženie do Európy arktický vzduch a aj v nižších polohách je možné očakávať sneženie.

Najsilnejšia búrka v Nemecku

Na severe Nemecka môže byť orkán Xaver podľa agentúry DPA najsilnejšou búrkou za posledných niekoľko desať rokov. Do večera môže dosiahnuť až 160 km/hod.

Búrka si na letisku v Hamburgu vyžiadala zrušenie stoviek letov a značne ochromila aj železničnú dopravu v severnom Nemecku. Podľa meteorológov by Xaver v severnom Nemecku mohol vystrájať až do piatku a mohol by spôsobiť väčšie škody ako búrka Christian. Tá na severe Európy v októbri ničila stromy , odnášala strechy a vyžiadala si 16 mŕtvych.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy