Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Smrtiaci tajfún Haiyan: Takto spustošil Filipíny
Zdielať na

Smrtiaci tajfún Haiyan: Takto spustošil Filipíny

MANILA / Pre tých, čo prežili ničivý tajfún na Filipínach, sa hrôza ešte zďaleka neskončila. Živel im zobral takmer všetko. Na internete sa objavili letecké snímky, ktoré odhaľujú skutočný rozsah devastáci. Zábery priniesol portál americkej televízie ABC.

Ničivý tajfún

Haiyan, jeden z najhorších tajfúnov v dejinách, cez víkend na Filipínach spustošil celé mestá, celkový rozsah škôd však bude známy až v najbližších dňoch. Podľa OSN zabila búrka až 10 000 ľudí a 660 000 pripravila o domovy. Najviac postihnuté je mesto Tacloban. Americká televízia ABC zverejnila na svojej stránke letecké zábery, na ktorých sa dá porovnať ako vyzeralo mesto Tacloban pred a po ničivom tajfúne.

V celej oblasti je nedostatok, vody, jedla a liekov. Zúfalí ľudia už vyrabovali niekoľko konvojov s pomocou a rabovanie zaznamenali aj v opustených a poničených obchodoch. Vláda do postihnutých oblastí nasadila armádu a vyhlásila nočná zákaz vychádzania. Do krajiny smeruje medzinárodná pomoc zo všetkých kútov sveta.

Rabovanie a anarchia

"Strieľali po nás. Chcem ísť preč!" Povedala obyvateľka mesta Tacloban. Hoci to oficiálne zdroje popierajú, v oblastiach, ktoré zničil tajfún sa podľa obyvateľov rozmáha anarchia. Lupiči sa po obchodoch vrhajú na domy obyvateľov. Sú ozbrojení a útočia aj na vojakov. Pre nedostatok pitnej vody sú ľudia takí zúfalí, že rozkopávajú cesty, aby sa dostali k vodovodným potrubiam.

"Prekopali sme sa k vodovodnému potrubiu, aby sme sa mohli napiť. Nevieme ale, či je voda bezpečná, viete veľa ľudí tu umrelo. Musíme ju prevariť a uvidíme." Opisuje pre nás nepredstaviteľné podmienky Christopher Dorano, ktorý ničivý tajfún prežil.

Preplnené nemocnice

Po hlade a smäde preživších frustrujú aj preplnené nemocnice, nedostatok liekov i lekárov. Dcérka mladej mamičky Ermie tajfún síce prežila. Bábätko však utrpelo vnútorné poranenia, za päť dní ju však nikto nedokázal vyšetriť. "Neviem čo mám s malou robiť. Potrebuje röntgen, aby ju mohli rýchlo začať liečiť. V nemocnici nie je a ani vybavenie ani lieky," dodáva zúfalá matka Ermie Bertice.

Pozitívne správy z Taclobanu sú vzácnosťou. Takou je aj sirotinec s viac ako 50-timi deťmi. Budova, deti i zamestnanci vyčíňanie tajfúnu Hayain prežili bez najmenšieho zranenia. Teraz sa stali útočiskom pre deti, ktoré živel pripravil o všetko.

Humanitárna pomoc

"Všetci sme sedeli na streche sirotinca. Budova sa triasla pri nápore silného vetra a asi päť metrových vĺn. Držali sme sa zo všetkých síl. Poviem vám, moje deti sú tak statočné a personál úplne úžasný. Nevzdávali sa a pevne držali jeden druhého," opisuje riaditeľ sirotinca v Taclobane.

Krajiny sveta prejavili obrovskú solidaritu s Filipínami. Do krajiny prúdia desiatky ton pomoci i skúsené záchranné tími. Problémom však stále zostáva, že ani pomoc a ani záchranári sa do väčšiny postihnutých oblastí nevedia dostať.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

http://www.abc.net.au/

Súvisiace články

Najčítanejšie správy