Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pred tajfúnom evakuovali až 600 000 ľudí
Zdielať na

Pred tajfúnom evakuovali až 600 000 ľudí

HANOJ / Od piatku jeho sila slabne, avšak stále zabíja. Tajfún Haiyan sa najprv prehnal Filipínami, ktoré z veľkej časti spustošil, následne zabíjal na čínskom ostrove Chan-nan a hoci nad morom zoslabol, zabíjal aj vo Vietname. Z tejto krajiny opäť zamieril nad juhočínsku pevninu, kde našťastie zoslabol a mal by podľa meteorológov aj zaniknúť.

Rýchlosť 120 kilometrov za hodinu

Tajfún Haiyan, ktorý zabil na Filipínach najmenej 10 000 ľudí, zasiahol v pondelok nadránom Vietnam. Búrka prechodom ponad pevninu znížila svoju intenzitu a sprevádzajúci vietor momentálne dosahuje rýchlosť asi 120 kilometrov za hodinu.

Vietnamské úrady evakuovali pred tajfúnom vyše 600 000 ľudí, najmä z pobrežných oblastí. Hlavné mesto Hanoj sa pripravuje na prívalové dažde a prudký vietor. Školy ako aj viaceré úrady zostali v pondelok zatvorené. Tajfún podľa odhadov zasiahne až 15 vietnamských provincií predtým, ako sa presunie smerom na severovýchod a úplne zoslabne.

Najsilnejší svetový tajfún

Haiyan bol podľa meteorológov najsilnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy zasiahol pevninu, pričom najväčšie škody napáchal na Filipínach. Tajfún pred víkendom sprevádzal vietor s rýchlosťou viac než 300 kilometrov za hodinu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy