Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Desivý pohľad z vesmíru, toto ohrozuje milióny ľudí
Zdielať na

Desivý pohľad z vesmíru, toto ohrozuje milióny ľudí

MANILA / Najsilnejší svetový tajfún tohto roka udrel na strednú oblasť Filipín. Vyžiadal si zatiaľ troch mŕtvych, ničil domy, ochromil dopravu a spôsobil výpadok elektriny v celej jednej provincii. Úrady preventívne evakuovali milión ľudí.

Zosuvy pôdy a záplavy

Tajfún na Filipínach zasiahol najskôr južný cíp ostrova Samar a potom sa presunul na ostrovy Leyte a Cebu, ktorý je obľúbeným cieľom turistov a kde taktiež leží asi 2,5-miliónové mesto Cebu.

Búrka doprevádzaná hustými lejakmi vyvolala zosuvy pôdy a miestne záplavy. Na súostroví bola zastavená trajektová doprava, rovnako ako všetky rybárske aktivity. Takmer 200 miestnych letov bolo zrušených a v postihnutých oblastiach nefunguje ani autobusová doprava. V centrálnych regiónoch boli uzatvorené školy, úrady a obchody.

Milión ľudí bolo evakuovaných

Na ostrove Samar bolo prerušené telekomunikačné spojenie s niektorými mestami a dedinami a celá provincia Samar sa ocitla bez dodávky elektrického prúdu. "Celá provincia je bez prúdu," uviedla samarská guvernérka Sharee Tan. "Padajúce stromy zničili stĺpy elektrického vedenia a zablokovali cesty," dodala.

Filipínske úrady uviedli, že jeden milión ľudí vo viac než 20 provinicách boli evakuovaní. Jedná sa predovšetkým o obyvateľov ohrozených miest, ako sú riečne brehy, pobrežné dedinky a horské svahy.

Najmocnejší tajfún na svete

Podľa agentúry Reuters je tajfún Haiyan zrejme najmocnejším svetovým tajfúnom, ktorý kedy podľa historických záznamov zasiahol pevninu. Tento supertajfún dorazil na pevninu s vetrom dosahujúcim rýchlosť 313 km/hod.

Tajfún by mal zotrvať nad Filipínami ešte v sobotu a neskôr cez víkend bude podľa odhadov meteorológov pokračovať k Juhočínskemu moru, pričom by mohol ohroziť Vietnam a Čínu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

nationalgeographic.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy