Skoro jasno
20°
Bratislava
Na Filipíny smeruje ďalší tajfún. Hrozia záplavy a zosuvy pôdy
Zdielať na

Na Filipíny smeruje ďalší tajfún. Hrozia záplavy a zosuvy pôdy

Prudký dážď v nedeľu ráno bičoval sever Filipín. K nim sa vracia tajfún Bopha. Živel, ktorý pri prvom prechode krajinou v polovici týždňa usmrtil najmenej 650 ľudí, zoslabol a stal sa tropickou búrkou.

V nedeľu poobede sa tropická búrka Bopha nachádzala asi 100 kilometrov západne od severozápadného cípu najvúčšieho ostrova Luzon. Postupne by sa mal rozpadnúť nad Juhičínskym morom. Úrady varovali obyvateľov pred nebezpečenstvom záplav a mobilizovali civilné aj armádne záchranné zložky.

Nezvestných viac ako 900 ľudí

Filipíny pritom stále bojujú s následkami prvého príchodu tajfúnu. Stále je nezvestných viac ako 900 ľudí. Najnovšie je medzi nimi aj 300 rybárov, s ktorými nemajú rodiny spojenie. Pátra po nich pobrežná stráž a námorníctvo.

Takmer 400 000 ľudí podľa agentúry AP prišlo o strechu nad hlavou. Najmä v provinciách Compostela Valley a Východné Davao. Prezident Benigno Aquino vyhlásil stav krajnej núdze, aby urýchlil záchranárske práce. V krajine taktiež platí zmrazenie cien základných potravín.

Tajfún zdevastoval 700-kilometrový pás cez ostrov

Utorňajší tajfún, ktorý sprevádzal prudký dážď a silný nárazový vietor s rýchlosťou až 210 kilometrov za hodinu, zdevastoval 700-kilometrov široký pás cez Mindanao, kde strhol tisíce domov, stromy a elektrické vedenia. "Ľudí bez domova sme premiestnili do škôl a vládnych budov," informoval veliteľ civilnej obrany Benito Ramos.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy