Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Orkán Xaver zúri, časť Hamburgu je pod vodou
Zdielať na

Orkán Xaver zúri, časť Hamburgu je pod vodou

HAMBURG / Narušená doprava, chaos, zima a vydesení ľudia. Orkán Xaver dorazil v plnej sile a rúti sa ďalej. Zatiaľ najhoršie je na tom Veľká Británia, kde zahynuli podľa úradov dve osoby. Orkán udrel v priebehu večera a noci na Dánsko, Švédsko a nadránom dorazil do Nemecka. Tam okrem záplav priniesol aj rekord.

Záplavy v Hamburgu

Vlnobitie vyvolané orkánom Xaver spôsobilo záplavy v časti Hamburgu. Podľa miestnych úradov ale už voda dosiahla vrchol a začína opadávať. Kvôli búrke zostavá prerušené železničné spojenie medzi Nemeckom a Dánskom a nepodarí sa ho obnoviť skôr než v piatok poobede, uviedli nemecké dráhy. Letisko v Hamburgu taktiež zrušilo čast letov na piatkové dopoludnie.

Búrka zdvihla hladinu Labé v Hamburhu o šesť metrov nad bežnú úroveň. Podľa listu Frankfurter Rundschau voda zaplavila časť mesta, oblasti chránené protipovodňovými zábranami ale zostali v bezpečí a nehrozí, že by sa voda cez zábrany prelialia.

Vyčíňanie orkánu dosiahlo v Hamburgu vrchol v piatok skoro ráno. Úrady očakávajú, že sa situácia bude zlepšovať. "Hladina vody už začala opadávať," povedal Thomas Butter z ministerstva vnútra.

Vlaky končia v Hamburgu

Prerušené zostáva aj železničné spojenie Nemecka s Dánskom, diaľkové vlaky končia v Hamburgu. Nemecké dráhy neočakávajú obnovenie prevádzky skôr ako v piatok popoludní.

Železničná doprava je ochromená aj v spolkovej krajine Šlesvicko-Holštýnsko, kde na mnohých miesta ležia na koľajniciach polámané stromy alebo vetvy. V niektorých oblastiach je strhnuté elektrické vedenie. Na väčšine tratí v Severnom Porýnsku-Vesfálsku sa nemeckým dráham podarilo dopravu obnoviť.

Xaver vyrobil 40 percent elektriny

Xaver sa taktiež postaral o rekordnú výrobu prúdu v nemeckých veterných elektrárňach. Podľa denníka Handelsblatt veterné turbíny dodali vo štvrtok medzi 17:00 - 18:00 do siete 26,7 gigawatthodiny elektriny. To odpovedá výrobe v piatich jadrových elektrárňach. V podvečer tak pochádzalo z veterných elektrární zhruba 40 percent všetkej elektriny vyrobenej v Nemecku.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy