Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Poprad, Levoča i Kežmarok hlásia kalamitu, predpoveď počasia TU
Zdielať na

Poprad, Levoča i Kežmarok hlásia kalamitu, predpoveď počasia TU

SLOVENSKO / Zabudnite na Mikuláša a čerta! V piatok za oboch navystrájal Xaver až-až. Tento extrémne silný orkán potrápil takmer celú Európu. A to vrátane Slovenska. Výstrahy pred silným vetrom sa týkali hlavne severných regiónov a meteorológovia sa nemýlili. Pozrite si podrobnú meteorologickú mapu s predpoveďou na nasledujúce hodiny.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Kalamita. Výstraha do soboty

Pod Tatrami sa Xaver vybláznil hlavne na cestách. Od rána bolo uzavretých niekoľko úsekov a časť diaľnice. Silná snehová víchrica postupne odrezávala menšie dediny od civilizácie. Okresy Poprad, Levoča či Kežmarok hlásili kalamitu.

Hasičský a záchranný zbor Poprad žiadal všetkých vodičov, aby zvážili cestu do regiónu. Z dôvodu kalamitného stavu bola väčšina ciest nezjazdná, na niektorých úsekoch bola nulová viditeľnosť. Výstraha pred nepriaznivým počasím platí do soboty.

174 km/hod. na Lomničáku

Najbohatšej snehovej nádielky sa dočkali obyvatelia Vysokých Tatier a Popradu. Najsilnejší vietor bol nameraný na Lomnickom štíte, a to 174 kilometrov za hodinu. Na viacerých úsekoch ciest sa tvorili jazyky. Vietor navieval sneh nielen na hlavné ťahy, ale aj na niektoré úseky diaľnice.

Od rána absolvovali napríklad popradskí hasiči desiatky výjazdov. Najväčšia dopravná nehoda sa stala na diaľnici D1 medzi Popradom a Jánovcami, kde sa podľa informácie z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru zrazilo šesť áut.

Problémy na cestách ale neboli len v okrese Poprad. Medzi Spišskou Belou a Kežmarkom havarovali tri autá. Zlá situácia bola aj medzi Starou Ľubovňou a obcou Hniezdne.

Problémový aj juh

Medzi Jasovom a Popročom v okrese Košice-okolie zase havarovali ráno na zasneženej a klzkej ceste tri osobné autá. Našťastie nikto nebol vážne zranený. Na mieste zasahovala aj polícia a cestári z moldavského strediska Správy ciest Košického kraja.

Pozostatok orkánu Xaver zrejme úradoval aj vo Zvolene. Vďaka silnému vetru odpadla strecha na Domove dôchodcov a sociálnych služieb v časti Záhonok. Fotografie pridal čitateľ prostredníctvom projektu tvojenoviny.sk.

Silný vietor robil problémy aj v okrese Nové Zámky, kde cestu I/64 zo Šurian na odbočku Lipová o 12:40h uzavreli. Skrížil sa tu totiž kamión. Ako informoval Ľubomír Krajčír z Operačného strediska policajného zboru v Nitre, dopravu odklonili z Nitry na Lipovú, od Nových Zámkov v križovatke pri Strednej poľnohospodárskej škole Šurany na smer Palárikovo a na Šurany.

Xaver a svet

Narušená doprava, chaos, zima a vydesení ľudia. Orkán Xaver dorazil v plnej sile a rúti sa ďalej. Zatiaľ najhoršie je na tom Veľká Británia, kde zahynuli podľa úradov dve osoby. Orkán udrel v priebehu večera a noci na Dánsko, Švédsko a nadránom dorazil do Nemecka. POZRITE SA SEM.

Jedno z najmodernejších lietadiel na svete malo na letisku v britskom Birminghame vážne problémy. Mohol za to tiež silný vietor spôsobený orkánom Xaver. Pilot sa snažil o pristátie za veľmi ťažkých poveternostných podmienok. Britské ostrovy totiž tiež zasiahol orkán Xaver. A ten sa z vyše 130 ton vážiacim monštrom pohral doslova ako s papierovým modelom. To je zvyčajná hmotnosť tohto diaľkového lietadla pri pristávaní.

Predpoveď na víkend

Víkend bude podľa meteorologičky Najlepšieho počasia Miriam Jarošovej premenlivý, so snehovými prehánkami a chladný. Teplota v noci bude klesať na hodnoty -1 až -6, v dolinách a kotlinách a na severe od -6 do -11 °c. Cez deň sa vzduch prehreje na  0 až 5 °c, na severe bude chladnejšie, od -4 do 0 °c. Aj v sobotu sa pri silnom vetre budú tvoriť snehové jazyky a záveje, nedeľa už bude pokojnejšia.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred silným vetrom varuje Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj, kde výstraha druhého stupňa platí aj v sobotu 7. decembra a týka sa okresov Žilina, Martin, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Vietor môže v niektorých oblastiach dosahovať v nárazoch rýchlosť až 35 metrov za sekundu.

SHMÚ vydal aj výstrahu prvého stupňa pred vetrom na dnes a sobotu 7. decembra v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Tu vietor môže v nárazoch fúkať rýchlosťou až 26 metrov za sekundu. Výstraha prvého stupňa a varovanie pred vetrom platí aj v nedeľu 8. decembra pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj.

Okrem vetra SHMÚ varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov, vydal výstrahu prvého stupňa. Jazyky a záveje hrozia v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji do soboty 7. decembra do 20:00h. Pri ich tvorbe by si mali dávať na cestách pozor predovšetkým vodiči, jazyky a záveje predstavujú potenciálne nebezpečenstvo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy