Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Xaver (ne)Xaver, Kubáni sa vybral do Tatier
Zdielať na

Xaver (ne)Xaver, Kubáni sa vybral do Tatier

VYSOKÉ TATRY / Hrebeňom Tatier sa prehnala poriadna víchrica. Pred polnocou dosiahli nárazy vetra na Lomnickom štíte až 174 kilometrov za hodinu. Cez deň sa rýchlosť vetra zmiernila, ale aj tak sa v nárazoch pohybovala okolo 110-120 kilometrov za hodinu. Pohyb v teréne komplikovalo sneženie a silný mráz. Mikuláša to ale neodradilo a svoju každoročnú povinnosť si voči kamzíkom splnil.

Stále viac a viac fúkalo

Len cez noc napadlo v Tatranskej Štrbe asi 20 centimetrov snehu. Ozajstný tanec snehu a vetra sa ale dial v horách. Jožo Kubáni sa so svojím štábom vybral pod Mlynický hrb, kde dávame kamzíkom prikrmovanie a soľ.

Najskôr bolo treba vyšliapnuť zjazdovku. Chodník bol miestami pokrytý ľadom, miestami sa bolo treba brodiť. S pribúdajúcom výškou klesala teplota a stúpala rýchlosť vetra. 

Soľ pre kamzíky

Teplota okolo -14 stupňov Celzia, nárazy vetra okolo 100 km/h, pocitová teplota medzi -30 až -34 °C. Vo výške 2 117 metrov nad morom na Prednom Solisku žiadne kamzíky neboli. Tie majú vraj radi slané jedlo. 

"Tak ako všetky bylinožravce tak aj kamzíky potrebujú určité stopové prvky, aby sa im vylepšili trávenie a ich obranyschopnosť," potvrdil Pavol Kráľ zo Štátnych lesov TANAPU.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články