Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Javorová dolina. Miesto, ktoré pohľadí vašu dušu
Zdielať na

Javorová dolina. Miesto, ktoré pohľadí vašu dušu

JAVOROVÁ / Po týždňoch sneženia a mrazov aj do Vysokých Tatier prišlo niečo, čo môžeme nazvať babím letom. Ráno síce vo vyšších polohách mrzne, ale deň býva zväčša slnečný. V najsevernejšie položenej a najmenej navštevovanej doline, Javorove, však môžete zažiť mráz aj horúčavu.

Jedna z najdlhších dolín v Tatrách

Javorová dolina je jedna z najdlhších vo Vysokých Tatrách. "Je zaujímavá tým, že jej odbočka, Zadné Meďodoly, sú geologickou, geomorfologickou a hydrologickou hranicou medzi Belianskymi Tatrami a Vysokými Tatrami," hovorí Marián Šturcel z TANAP-u.

Podľa reportéra Joža Kubániho je túra po Javorovej doline veľmi voňavá a príjemná. Zrazu sa ocitnete na lúkach, kde sa kedysi snažili ťažiť meď a uhlie.

Havran, Ždiarska vidla, Hlúpy vrch v Belianskych Tatrách a na druhej strane Jahňací štít vo Vysokých. Takýto malebný výhľad sa vám naskytne práve na tomto mieste.

16. storočie: Boje o pasienky

Na týchto miestach sa v 16. storočí odohrávali krvavé boje o pasienky. Zo Zadného Meďodolia sa dá vystúpiť do Sedielka. Hoci tento výstup patrí medzi tie náročnejšie.

Javorová dolina má podľa oficiálnych údajov osem kilometrov a jej prevýšenie je z Javoriny do Sedielka 1 372 metrov. Pod Javorovými štítmi bolo chladno. "Je to beznádejné. Slabé, zlé, tragédia. treba chodiť," hovoria poľskí turisti.

Záver do Sedielka je náročný. Chodník bol pokrytý snehom a ľadom. "My sme sem prišli poobede a to bolo slnko a u nás bolo chladno," hovorí turistka z Trnavy.

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy