Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Jožo Kubáni (48) bojuje s podchladením
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Jožo Kubáni (48) bojuje s podchladením

VYSOKÉ TATRY / Tieto dni sú vo Vysokých Tatrách mimoriadne mrazivé. Pohyb v teréne je veľmi náročný. Sneh je ešte nespevnený a prekrýva rôzne nástrahy. Vysokohorské plesá sú zamrznuté, ale na niektorých miestach je ľad oslabený. Komplikácie spôsobujú aj snehové náveje. Môžete sa tak dostať do problémov, ktoré sa končia až podchladením.

Zúženie ciev

Momentálna situácia v Tatrách je taká, že na kopcoch sú náveje a preveje a hrozí lokálne lavínové nebezpečenstvo. Podľa hlásenia strediska lavínovej prevencie bol v Západných Tatrách druhý a vo Vysokých Tatrách prvý stupeň lavínového nebezpečenstva.

To však nie je jediný problém, ktorý môže v horách nastať. Pri súčasných teplotách a zložitosti pohybu sa môžete dostať do situácie, keď vám hrozí podchladenie. "Podchladenie je vlastne zúženie ciev, nedostatočné prekrvenie srdca a mozgu. Nedostatočné prekrvenie nervového systému, svalov," hovorí MUDr. Eva Bérešová z polikliniky v Starom Smokovci.

Čiapka môže veľmi pomôcť!

Dostať sa do stavu podchladenie v horách sa dá rôznymi spôsobmi. Napríklad aj tak, že musíte v horách prenocovať alebo aj v situácii, keď sa preboríte a prepadnete pod ľad.

Stačí málo. Spadnete do vody a kým sa vyhrabete, ste celý mokrý. Ak nemáte veci na prezlečenie, je to naozaj náročné. "Za hranicu prežitia sa pokladá tých 35 stupňov. Pod 35 stupňov už dochádza k nezvratným zmenám v organizme," dodáva lekárka.

Ak sa ocitnete v situácii, že pomáhate podchladenému, je dôležité celého ho zakryť. "Suchým odevom. Je zaujímavé, že pokrývka hlavy je veľmi dôležitá, pretože hlavou sa nám v zime až 30 percent ľudského tepla," dodával Bérešová. 

Téme sa venuje  reportér Jožo Kubáni. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy