Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Solárne lietadlo Solar Impulse 2 odletelo na najdlhšiu etapu
Zdielať na

Solárne lietadlo Solar Impulse 2 odletelo na najdlhšiu etapu

NANKING / Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 v nedeľu nad ránom miestneho času (v sobotu po 20:00 SELČ) vyrazil na najdlhšiu etapu svojho letu okolo sveta. Niekoľkokrát odložená cesta z Nankingu na východe Číny na Havajské ostrovy by mala podľa pilota Andrého Borschberga trvať až šesť dní.

"Bude to let môjho života," napísal na Twitter krátko pred odletom Borschberg, ktorý je spolu s ďalším Švajčiarom Bertrandom Piccardom, autorom projektu solárneho stroja a zároveň sa s ním strieda v pilotovaní jednotlivých etáp.

Veľká neznáma

Borschberg priznal, že je táto siedma etapa pre neho veľkou neznámou. "Nie som si isýt, ako sa bude SI2 správať počas toľkých dní a nocí," napísal. Podľa skôr zverejnených plánov švajčiarska dvojica počítala s tým, že solárny stroj poletí päť dní a nocí v kuse. Teraz Boschberg hovorí o šiestich dňoch.

Šesťdesiatdvaročný pilot by s lietadlom mal prekonať vzdialenosť 8 500 kiloemtrov.

35 000 kilometrov

Cesta okolo sveta začala 9. marca v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Má trvať päť mesiacov, z toho samotný let 25 dní. Celá trasa by odhadom mala merať približne 35 000 kilometrov.

Picard a Borshberh sa projektom snažia podporiť využívanie slnečnej energie.

Súvisiace články