Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zviezli by ste sa? Solar Impulse 2 má za sebou najťažšiu etapu
Zdielať na

Zviezli by ste sa? Solar Impulse 2 má za sebou najťažšiu etapu

ČCHUNG / ČCHING - Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 úspešne zavŕšilo piatu etapu cesty okolo sveta. Po lete trvajúcom 22 a polhodiny bezpečne pristálo v čínskom Čchung-čchingu. Informovali o tom organizátori letu na svojom serveri.

Lietadlo, ktoré malo pred štartom etapy dlhej 1 375 kilometrov desaťdňovú prestávku, pretože čakalo na priaznivejšie počasie v Číne, pristalo so značným oneskorením pre silný protivietor.

Autormi projektu sú Švajčiari André Borschberg a Bertrand Piccard, ktorí sa pri pilotovaní jednosedadlového lietadla striedajú. Pilotom piatej etapy bol Piccard. Podľa riadiaceho letu Raymonda Clerca bola posledná etapa zatiaľ najťažšia.

Odložený let

Lietadlo malo podľa pôvodného plánu po krátkej prestávke zamieriť hneď do Nankingu. Let bol ale nakoniec o niekoľko dní odložený pre nepriaznivé počasie a z bezpečnostných dôvodov. Celému tímu nezostáva nič iné než čakať na zlepšenie poveternostných podmienok. Ďalší úsek dlhý 1 190 kilometrov má trvať zhruba 20 hodín.

"Sme unavení, ale sme aj tak veľmi, veľmi šťastní, že sme v Čchung-čchingu," povedal po lete inžinier misie Michael Anger. "V Číne to bolo náročné, tento let, najmä pre Bertranda, ale aj pre tím, ktorý pripravoval dva lety v rade. Potom popoludní zrušil druhý (nasledujúci) let pre zlé počasie v Nankingu," dodal.

Vylepšená verzia

Cesta lietadla Solar Impulse 2 okolo sveta začala 9. marca v Abú Dhabí v Spojených arabských emirátoch. Piccard a Borschberg sa pomocou letu snažia podporiť využívanie slnečnej energie.

Solar Impulse 2 je vylepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré obaja piloti vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na svojom povrchu má 17 248 fotovoltaických článkov, ktoré s pomocou lithiových batérií dodávajú energiu štyrom motorom. Lietadlo má rozpätie krídel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži ale len 2,3 tony, teda asi ako väčší osobný automobil.

Viac ako 35 000 kilometrov

Cesta okolo sveta má trvať päť mesiacov, z toho vlastný let 25 dní. Celá trasa by odhadom mala byť dlhá okolo 35 000 kilometrov. Najväčšou výzvou bude prelet Tichého a Atlantického oceánu, pričom najdlhšou etapou na trase bude prelet z Nankingu na tichomorské Havajské ostrovy. Potrvá päť dní.

Pozrite si video:

Súvisiace články