Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Solárne lietadlo obletí bez kvapky paliva svet
Zdielať na

Solárne lietadlo obletí bez kvapky paliva svet

ABÚ DABÍ / Lietadlo na solárny pohon Solar Impulse 2 v pondelok vzlietlo z Abú Dabí v Spojených arabských emirátoch, aby sa pokúsilo o prvú cestu okolo sveta bez kvapky paliva.

Cesta, ktorú absolvujú dvaja švajčiarsky zakladatelia projektu Solar Impulse, má trvať päť mesiacov.

Rozpätie väčšie ako Boeing 747

Stroj je vylepšenou verziou prvého lietadla Solar Impulse, ktoré vyskúšali pri preletoch nad Európou, Afrikou a USA. Na povrchu má viac než 17 tisíc fotovoltaických článkov.

Lietadlo má rozpätie krídel 72 metrov, čo je viac, než má Boeing 747. Váži iba 2,3 tony, informovala britská BBC. Váha je porovnateľná s väčším automobilom.

Trasa, ktorú absolvujú dvaja Švajčiari,

Reprofoto/Solar Impulse

Budú sa striedať

Piloti Bertrand Piccard a André Borschberg očakávajú, že ich let podporí rozvoj nových technológií šetrných k životnému prostrediu. Lietadlo je jednosedadlové, takže sa piloti budú pri medzipristátiach striedať.

Solar Impulse 2 odletel z Abú Dabí,

SITA

Projekt má na starosti 130 ľudí. 65 z nich budú cestovať spoločne s pilotmi a zaisťovať logistiku, zvyšných 65 ostáva v Monaku v kontrolnom stredisku.

35 000 kilometrov vo vzduchu

Trasa je rozdelená na dvanásť etáp. Vedie cez Indiu, Čínu a USA. Lietadlo nepoužije ani kvapku benzínu. Musí prekonať dva oceány a vzdialenosť 35 tisíc kilometrov.

Poletí priemernou rýchlosťou medzi 50 a 100 kilometrov za hodinu v maximálnej výške 8500 metrov, píše The Guardian.

Pozrite si priložené video z ranného odletu:

Prvou destináciou je Maskat v Ománe, kam by malo lietadlo doletieť po desiatich hodinách. Do Abú Dabí by sa mali vrátiť koncom júla alebo začiatkom augusta.

Súvisiace články