Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lietadlo preletelo zo Španielska do Maroka - bez paliva!
Zdielať na

Lietadlo preletelo zo Španielska do Maroka - bez paliva!

Najväčšie lietadlo poháňané slnečnou energiou prešlo náročnou skúškou. Prekonalo vzdialenosť 1 300 kilometrov bez kvapky paliva. Let zo španielskeho Madridu do Maroka mu trval 19 hodín a pilotoval ho Švajčiar Bermard Piccard, ktorý stojí za projektom solárneho lietadla. To pred časom už absolvovalo o niečo kratší prelet zo Švajčiarska do Španielska.

Experimentálne lietadlo Solar Impulse pohánané slnečnou energiou krátko po polnoci pristálo v Rabate. Oznámili to organizátori letu na internetových stránkach projektu solárneho lietadla. Dokončil tak svoj pokusný let zo Švajčiarska do Maroka s medzipristátim v Madride.

Pilotoval psychiater

Druhú etapu letu, približne 1 300 kilometrov, absolvoval stroj zhruba za 19 hodín. Lietadlo odštartovalo v utorok o 5:22 SELČ z madridského letiska Barajas. Pilotoval ho švajčiarský psychiater a vzduchoplavec Bertrand Piccard, ktorý za celým projektom stojí.

Marockú hranicu stroj prekonal v utorok o 16:45 a do Rabatu dorazil dnes o 0:29. Prvú fázu letu lietadlo preletelo pred necelými dvoma týždňami, kedy odštartoval zo švajčiarského kantónu Vaud a pristálo na madridskom medzinárodnom letisku Barajas.

V roku 2014 obletia celú Zem

Trasa bola dlhá 1 200 kilometrov, teda o 100 menej než dnes. Let trval pilotovi 17 hodín. V roku 2014 chcú obaja piloti bez kvapky paliva obletieť zemeguľu. 

Ich zámerom je dokázať, že existuje alternatíva hlučných a "špinavých" lietadiel. Oblet Zeme s vylepšeným typom lietadla na solárny pohon má trvať 3 až 5 dní.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články