Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Vyletelo prvé lietadlo poháňané slnkom
Zdielať na
Zahraničie

Vyletelo prvé lietadlo poháňané slnkom

Zdroj: YouTube.com

Jeho konštruktéri dúfajú, že slnečná energia vystačí lietadlu na 24-hodinový neprerušovaný let okolo Zeme.

Lietadlo odštartovalo z letiska Payerne krátko pred 07.00 h SELČ po odloženom pokuse z minulého týždňa, ktorý zavinila porucha komunikačného zariadenia.

Pilot André Borschberg do večera vzlietne do výšky 8500 metrov. Potom sa rozhodne, či solárna energia uložená v batériách umožní stroju pokračovať v lete aj počas noci. 

Prototyp solárneho lietadla má rozpätie krídel 80-metrov, čo je porovnateľné s veľkým dopravným lietadlom typu Airbus A340, a je len o trochu ťažší než priemerné rodinné auto.

Poháňajú ho štyri elektrické motory a je navrhnuté tak, aby mohlo letieť aj v noci. Má 12.000 solárnych článkov a vysokovýkonné batérie, ktoré dokážu akumulovať nadbytočnú energiu.

Na vývoji prototypu pracovalo 50 technikov. Projekt podporili významné firmy ako Deutsche Bank, výrobca hodiniek Omega, či švajčiarska chemická a farmaceutická firma Solvay.

"Cieľom projektu je, aby lietadlo na solárny pohon dokázalo letieť deň a noc bez paliva," vysvetlil jeden zo zakladateľov tímu Solar Impulse, známy rekordér v letoch balónom Bertrand Piccard. 

Členovia tímu priebežne informujú o priebehu testovacieho letu na svojej internetovej stránke (http://www.solarimpulse.com/nightFlights) a prostredníctvom sociálnej siete Twitter (http://twitter.com/solarimpulse).

Zdielať na

Najčítanejšie správy