Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Lietadlo poháňané na slnečnú energiu odletelo na skúšobný let
Zdielať na

Lietadlo poháňané na slnečnú energiu odletelo na skúšobný let

Experimentálne lietadlo Solar Impulse pohánňané slnečnou energiou vo štvrtok ráno odštartovalo k pokusnému letu zo Švajčiarska do Maroka s medzipristátim v španielskom Madride. Tam sa vystriedajú piloti.

Približne 2 500 kilometrov by malo toto lietadlo zvládnuť bez kvapky paliva. Štart z letiska v Payenne na západe Švajčiarska sa oproti plánu omeškal o dve hodiny, pretože nad letiskom bola hmla. Potom však štart prebehol úplne hladko.

Bez paliva aj vo dne aj v noci

Komentátor priameho prenosu vysielaného cez internet poznamenal, že solárne lietadlo je úplne bezhlučné a hluk, ktorý je počuť, vydáva vrtuľník. Solar Impulse je prvým lietadlom, ktoré je schopné letieť bez paliva vo dne aj v noci.

Konštruovali ho sedem rokov

Skonštruovanie lietadla trvalo sedem rokov. Protoyp lietadla firma predstavila v roku 2010. Stroj má rozpätie krídiel 63,4 metrov, teda ako lietadlo Airbus A340 a váhu rodinného auta strednej triedy (1 600 kg).

Cieľ: Rabat v Maroku

Prvá etapa letu povedie smerom na francúzske mesto Toulouse a potom preletí Pyreneje vo výške 8 500 metrov. Pristátie v Madride je naplánované na noc zo štvrtka na piatok (02:00 SEČ). Medzipristátie je nutné, aby sa pri dlhom lete mohli vystriedať piloti. Počas neho bude vykonaná aj technická kontrola pred štartom do marockého Rabatu. Lietadlo predviedli verejnosti aj minulý rok v Paríži. Pozrite si video.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články