Polojasno
20°
Bratislava
Kozmonauti nesú na ISS ľudské kosti, budú ich tam skúmať
Zdielať na

Kozmonauti nesú na ISS ľudské kosti, budú ich tam skúmať

Kozmonauti, ktorí práve mieria k medzinárodnej stanici ISS, si so sebou nesú ľudské kosti. Nie je to potrava pre prípad núdze, ale výskumný materiál. Budú pozorovať ubúdanie vápnika v beztiažovom stave.

Z kozmodromu v kazašskom Bajkonure odštartovala kozmická loď Sojuz TMA-04M s rusko-americkou posádkou smerujúcou k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). Po úspešnom štarte sa loď dostala na stanovenú dráhu, po ktorej bude pokračovať v autonómnom lete dva dni. Spojenie s ISS je naplánované na štvrtok 6:39 SEČ.

Rusi, Američania, Holanďan

Na palube lode sú ruskí kozmonauti Gennadij Padalka a Sergej Revin a Američan Joseph Acaba. Trojica má na obežnej dráhe stráviť štyri a pol mesiaca. Na ISS na novú posádku čakajú Američan Donald Pettit, Holanďan André Kuipers a Rus Oleg Kononěnko, ktorí sa majú na Zem vrátiť 1. júna.

Šestica má mimo iného na obežnej dráhe privítať nákladnú kozmickú loď typu Dragon, ktorú do vesmíru vyšle americká spoločnosť SpaceX. Na ISS pristanú aj dve nákladné lode Progress a tretia japonská nákladná loď HTV.

Skúmanie ľudských kostí

K najznámejším experimentom bude podľa ruských expertov patriť vypustenie malej družice, s ktorej pomocou chcú vedci modelovať správanie sa kozmického odpadu. Kozmonauti taktiež na ISS vyvezú niekoľko ľudských kostí. Na nich majú sledovať ubúdanie vápniku v podmienkach dlhodobého beztiažového stavu. Skúmať budú tiež vplyv radiácie na kriticky dôležité orgány ľudského tela a možné metódy ochrany.

Chcú sa učiť jazyky

Kozmonauti si pobyt v orbitálnom komplexe spestria výukou cudzích jazykov. Američan Acaba má záujem o hlbšie štúdium ruštiny a ruská časť posádky je zase odhodlaná učiť sa španielsky. Americký astronaut je totiž pôvodom z Portorika. Komunikačným jazykom však bude angličtina.
   
Raketa Sojuz FG mala družicu Sojuz TMA-04M vyniesť na obežnú dráhu už pred dvoma mesiacmi. Štart bol však pre zlé tesnenie pristávacieho modulu odložený. Posádka tak vo vesmíre strávi o mesiac menej, než sa pôvodne predpokladalo.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články