Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prevratný supermotor zo Slovenska. Fico by mu odpustil aj superdaň
Zdielať na

Prevratný supermotor zo Slovenska. Fico by mu odpustil aj superdaň

Tisícky hodín premýšľania a nakoniec výsledok, ktorému ťažko veria aj svetovo uznávaní vedci. Toto sa podarilo slovensko-americkému tímu odborníkov, ktorí skonštruovali supermotor! Už teraz je jasné, že spôsobil prevrat v automobilovom priemysle...

Plody dvanásťročnej práce

Tento viac než stokilový "predmet" je výsledkom 12-ročnej intenzívnej práce, ktorá začínala navrhovaním, programovaním a končila konštruovaním a skúšaním. Charakteristické sú preň vysoký výkon a nízka spotreba. A sú zároveň dôvodom, prečo sa motor nazýva supermotorom.

"Znamená to pre nás globálny dopad. Znamená to pre nás presadenie Slovenska, realizáciu osobných cieľov. Znamená to pre nás budúcnosť, budúcnosť v pretekaní, budúcnosť v práci a ďalšom vyvíjaní," informoval prezident RTUB Europa Dick Kvetňanský. Podľa autora prevratného motora by sa dokonca oproti bežnému motoru nemala predražiť ani jeho samotná výroba.

Pre supermotor supernízka daň

Navyše je upravený tak, že funguje bez chladiča a môžete sa ho pokojne dotknúť, dokonca aj keď je naštartovaný. "Oni dobre študovali, boli na to pripravení. Dali dokopy tie idey, ktoré sú známe, do jedného kompaktného celku," komentoval aj svetovo uznávaný vedec STU Ján Lešinský. Hoci tento konkrétny motor chcú využiť hlavne v pretekárskych autách, takýmto spôsobom dokážu premeniť akýkoľvek dieselový či benzínový motor.

A to napríklad v železniciach či autobusovej doprave. Veľký potenciál v ňom vidí aj náš premiér. No a keďže ide o supermotor, otázkou ostáva, či mu bude uvalená aj superdaň. "Musíme v tomto prípade uvoľňovať dane, musíme hľadať riešenie, aby sa ľudia cítili slobodne pri riešení takýchto nápadov. Takže s nízkou daňou a nech to je. To je moje riešenie," komentoval Robert Fico.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články