Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Motor zo Slovenska možno zmení automobilový svet
Zdielať na

Motor zo Slovenska možno zmení automobilový svet

Slovensko sa možno zapíše do dejín automobilového priemyslu. A to vďaka dvom mužom - Slovákovi Dickovi a Američanovi Albertovi. Tí pred dvanástimi rokmi spojili svoje sily a na Slovensku skonštruovali motor, ktorý sa stal svetovým unikátom! Pri výkone 814 koní namerali spotrebu iba 5,3 litra benzínu na 100 kilometrov.

Maximálny výkon, nízka spotreba

Nikto na svete im neveril a oni dokázali nemožné! Sériový motor upravili tak, že funguje bez chladiča a keď je naštartovaný, môžete sa ho dotknúť! Okrem toho je najekologickejší, s nízkou spotrebou a s možnosťou dosiahnuť maximálny výkon.

"Takmer nemerateľné exhaláty bez použitia katalyzátora. Vysoká účinnosť, teda efektivita toho motora, s čím súvisí mimoriadne nízka spotreba, pravdepodobne tretinová oproti doterajším motorom, vysoký výkon a vysoká trvanlivosť," tvrdí Dick.

Zmenou princípu fungovania motora dosiahli to, že palivo sa spaľuje už pri nízkych teplotách. Preto produkuje minimálne splodiny a vydrží veľmi dlho. "Takého auto beží dnes na 7 litrovú spotrebu na 100 kilometrov, a my sa dostaneme napríklad na spotrebu 6 litrov na 100 km, ale pri výkone nie 200, ale 800 koní," hovorí ďalej Dick.

Budúce formuly s naším motorom?

Testovanie splnilo očakávania - krútiaci moment sa zastavil na hodnote 1000 Nm a počet koní sa vyšplhal na 814! Tento konkrétny motor chcú využiť hlavne v pretekárskych autách. Takýmto spôsobom však dokážu premeniť akýkoľvek dieselový či benzínový motor.

"Pokiaľ sa všetky očakávania naplnia, máme plány použiť našu technológiu vo svete F1-ky, nakoľko od roku 2014 platia nové pravidlá, čo mimoriadne vyhovuje našej technológií," dodáva Alberto.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články