Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mars mal vhodné podmienky na život. Takto to tam vyzeralo
Zdielať na
Veda a technika

Mars mal vhodné podmienky na život. Takto to tam vyzeralo

PASADENA / Je známe, že sa na planéte Mars voľakedy nachádzala voda. Vedci z NASA teraz zverejnili počítačovú animáciu vody v kráteri, ktorý na Marse existoval pred miliardami rokov. Dnes sa na mieste obrovského jazera nachádza kopec. Sonda Curiosity podľa vzoriek zistila, že to tak nebolo vždy. Červenú planétu skúma už viac než dva roky. Najnovšie dôkazy iba potvrdzujú teóriu, že na Marse boli vhodné podmienky pre život mikroorganizmov.

Curiosity skúmala najnižšie sedimentárne vrstvy na vrchu Mount Sharp vysokom 150 metrov. Ten, podľa posledných výskumov, vyrástol na sedimentoch v jazere.

Podľa vedcov mohlo existovať aj milióny rokov. Prechádzalo však cyklami vysušovania a obnovenia sa. "Skvelé na týchto jazerách, ktoré znova a znova vznikajú je to, že nám môžu ukázať, ako životné prostredie funguje," hovorí jeden z vedcov.

NASA

Vedci na základe toho predpokladajú, že na Marse dlhodobo existovalo prostredie vhodné na život.

NASA

Curiosity pristála na Marse v auguste 2012. Najskôr putovala na východ do oblasti Glenelg, kde uskutočnila prvé analýzy. Minulý rok v júli sa vybrala na juhozápad k úpätiu kopca Mount Sharp a dorazila tam tento rok v septembri.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články