Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Unikát. Slováci vymysleli prístroj na pečivo
Zdielať na

Unikát. Slováci vymysleli prístroj na pečivo

KOŠICE / Herpes z pečiva kúpeného v potravinách? Takémuto riziku je koniec! Postarala sa o to partia Košičanov, ktorá na svet priviedla prevratný automat na pečivo. Obchody na celom svete sa o tento vynález pravdepodobne pobijú.

Automat na pečivo

Nikto z nás by nemal ani najmenšiu chuť na pečivo, ktoré pred nami niekto obchytal špinavými rukami. Avšak taká je slovenská realita. Práve takáto myšlienka priviedla aj dvoch vynálezcov k myšlienke zostrojenia zariadenia, ktoré by zabránilo obchytávaniu pečiva.

"Je veľmi, veľmi nepríjemné konzumovať napríklad biele pečivo, ktoré predtým ohmatával pacient so svrabom," uviedla kožná lekárka Anna Sedlárová.

Patent vynálezcov z Košíc

Patent z Košíc však tento problém vyrieši jediným stlačením tlačidla. "Chcem napríklad dva rožky alebo dva kusy pečiva. Dám tam igelitový šáčok a zariadenie ich vyhodí," uviedol spoluautor patentu Marek Vician.

Skôr, ako sa vynálezcovia začali zaoberať myšlienkou automatu na pečivo a začali ho konštruovať, si urobili prieskum. "Nikde na svete takéto zariadenie nie je," doplnil ďalší spoluautor patentu Ladislav Petráš.

Stroj konštruovali až tri roky

Šikovní Košičania si svoj vynález poistili, dali si ho zaregistrovať ako vlastný patent. Dokonca ho už aj úspešne otestovali v jednom z hypermarketov. "Vyvíjali sme to tri roky. Nakoniec sa nám to podarilo u nás v pivnici," priznal Petráš.

Na testovanie zariadenia použili stovky kusov pečiva. Automat je už funkčný a na ovládanie veľmi jednoduchý. Stačí zatlačiť tlačidlo s požadovaným počtom pečiva, priložiť vrecúško a automat vám ich tam sám nahádže. Následne vám vytlačí aj štítok so sumou a čiarovým kódom. "Urobí to s akýmkoľvek pečivom, či sú tam žemle, či rožky," opisuje Vician.

Srdcom zázraku je množstvo elektroniky a snímačov

Podľa autorov automatu je srdcom tohto zázraku množstvo elektroniky a snímačov na počítanie. "Mozgom celého zariadenia je elektronická riadiaca jednotka. Dávkovač je elektronicky riadený a to pečivo po jednom vydáva," doplňuje Vician.

Spôsob takéhoto predaja pečiva vítajú aj lekári. Veď neraz práve kvôli pečivu skončili mnohí v ich čakárňach. "Môžu sa vyskytnúť infekcie na tvári, čiže také mokvajúce chrasty, kútiky, vírusové ochorenia. Môžu sa tiež objaviť herpesy v zvýšenej miere," uzavrela lekárka.

Súvisiace články