Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pracovať môžeme až do veku 100 rokov, dožijeme sa 150, tvrdia vedci
Zdielať na

Pracovať môžeme až do veku 100 rokov, dožijeme sa 150, tvrdia vedci

Zdroj: ISIFA

RÍM / Môžeme sa dožiť 150 rokov? Budeme pracovať do veku 100 rokov? Mocní tohto sveta na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose tento rok diskutovali okrem témy financií a ekonomiky aj o tejto téme. Diskutovali o dôsledkoch, aké bude mať predĺženie ľudského života nielen na ekonomiku a politiku, ale aj na každodenný život.

Zmenil by sa tým totiž celý náš spôsob života, medziľudské vzťahy, štúdium i trávenie voľného času. A pozor. Nemusí to byť len hudba budúcnosti. S trochou šťastia to môžu na vlastnej koži zažiť už ľudia, ktorí sa už narodili. Sľubujú experti.

"Nie je to nič vizionárske. Najdôležitejší je však spôsob, akým k tomu dospejeme," tvrdí austrálska biologička Elizabeth Blackburnová, ktorá v roku 2009 dostala Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo.

"Vieme, že starnutie nie je nezvratné a medicína sa tým zaoberá. U zvierat sme už objavili gén, ktorý zodpovedá za starnutie. U ľudí to nie je tak jednoduché. Ale už dnes toho vieme toľko o ľudskom tele, počnúc dopadom vaskulárnych chorôb. Keď sledujeme storočných ľudí, ktorých je čím ďalej tým viac, vidíme, že nikdy neumierajú na vaskulárne problémy, ale na banálnejšie choroby, ktoré boli podcenené z dôvodu ich veku," cituje Blackburnovú taliansky denník Corriere della Sera.

Neskorší dôchodok

Expertka vkladá veľkú dôveru v pokrok medicíny. Takéto predĺženie života nás nepochybne donúti predĺžiť produktívne obdobie života. "Po prvé budeme musieť predĺžiť dôchodkový vek. Podľa štúdie, v ktorej sme brali do úvahy priemerný vek sto rokov, by mali ľudia pracovať do veku 79 až 82 rokov," hovorí Lynda Grattonová z London Business School.

"Ale potom sa musíme pýtať: keď budú musieť ľudia tak dlho pracovať, čo budú robiť? Ak budeme musieť pracovať do osemdesiatich rokov, bude potrebné sa neustále vzdelávať. Prečo by sme sa mali zamýšľať nad svojou kariérou v dvadsiatich rokoch? Pravdepodobne budeme musieť zmeniť dĺžku a organizáciu vzdelávania. Verím však, že kľúčová bude schopnosť zmeny a adaptácie," dodáva.

Dôležité otázky

Dlhovekosť vyvoláva otázky aj okolo citových vzťahov: ako dlho bude trvať manželstvo? Kedy bude správny vek pre rodičovstvo? Podľa online prieskumu na internetových stránkach davoského fóra, ktorý sa uskutočnil na viac ako 2 500 respondentoch, sa ľudia budú častejšie rozvádzať a znovu uzatvárať manželstvá, ale tiež budú mať deti vo vyššom veku. Do dôchodku sa bude chodiť približne vo veku 100 rokov. Produktívny život nám pomôžu predĺžiť nové technológie.

Kto bude ale tak dlhý život financovať? Jediným spôsobom, ako urobiť toto starnutie ekonomicky udržateľné, je to, že sa nielen bude dlhšie pracovať, ale že budú v rodine pracovať muž i žena, čo zahŕňa skutočnú rovnosť mužov a žien, hovorí Lynda Grattonová.

"Musíme tiež zvážiť možnosť, aká bude rovnováha medzi rodinou a kariérou v priebehu života, v akom období sa bude treba intenzívnejšie venovať rodine a kedy zamestnaniu, bez toho aby sa dlhodobo znižovala produktivita práce," navrhuje Elisabeth Blackburnová. Táto cesta je veľmi zložitá a je lepšie hovoriť o nej už dnes, myslí si.