Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Sme v storočí katastrof. A skutočné trópy si užijeme po 15. júli...
Zdielať na

Sme v storočí katastrof. A skutočné trópy si užijeme po 15. júli...

Teploty siahajúce na 40 °C lámu jeden rekord za druhým. Neuveriteľné je, že v srdci Európy máme v posledných dňoch teplejšie počasie ako v krajinách s prívlastkom exotické. A čo sa búrok týka, tých bude stále viac! Svet sužujú klimatické zmeny a neobchádzajú ani nás. Poprední svetoví klimatológovia už roky hovoria o akomsi storočí katastrof. A počasie bude vraj stále horšie.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Najväčší nepriateľ? Počasie...

Kto bude najväčším nepriateľom ľudstva? Vraj práve počasie. Celé 21. storočie má byť storočím katastrof. Hovoríme o suchu, orkánoch, tornádach a snehových kalamitách. To, čo zažívame práve teraz, je vraj len ochutnávkou hrozivej budúcnosti. Len za posledné roky sme si prežili skutočne veľa extrémov.

Presne pred rokom udrela na obec Píla silná búrka. Prívalová vlna vyhnala za chvíľu z domovov stovky ľudí. Zničila úrodu, prístupové cesty, most... Následne sme zažili extrémne teplú zimu. Nasledovalo extrémne veľa snehu, na severe Slovenska padal dokonca týždne. Snehové steny dosahovali aj viac ako 3 metre.

Čo nás čaká po 15. júli?

Teraz prežívame ďalší extrém. Teploty takmer 40 °C! Lámu rekordy. Stredná Európa sa tak paradoxne stala tropickou. A takto má vyzerať celé 21. storočie. Pritom najteplejšie obdobie roka sme ešte nezažili. Skutočné trópy očakávajte po 15. júli.

Niekoľko týždňov nás vysoké teploty budú dusiť ešte silnejšie a pribudnú tiež búrky a prívalové dažde. Ich sila môže byť ničivá. "Prívalové zrážky sa môžu prakticky vyskytnúť v priebehu celého letného obdobia. Niečo veľmi negatívne spojené práve s extrémnymi zrážkami môže prísť. Ale zároveň môžu prísť aj krátkodobé a pomerne nepríjemné obdobia ochladenia," informoval hydrológ Michal Hazlinger.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/TV JOJ

Súvisiace články