Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na obežnej dráhe sú ďalšie dve družice navigačného systému Galileo
Zdielať na

Na obežnej dráhe sú ďalšie dve družice navigačného systému Galileo

VESMÍR / Európska vesmírna agentúra (ESA) vypustila v noci zo štvrtka na piatok na obežnú dráhu Zeme ďalšie dve družice európskeho navigačného systému Galileo, čím sa ich počet zvýšil na desať.

Satelity vyniesla na orbit raketa Sojuz, ktorá štartovala z Guyanského kozmického centra neďaleko mesta Kourou vo Francúzskej Guyane. K vypusteniu družíc došlo takmer štyri hodiny po štarte.

Začiatkom tohto týždňa vedci z ESA uviedli, že navigačný systém začne fungovať na budúci rok. Presný termín jeho spustenia však zatiaľ nie je známy. "Postupným zvyšovaním počtu družíc bude mať Galileo čoskoro celosvetový dosah. Blíži sa deň, keď bude plne schopný prevádzky," uviedol vo vyhlásení šéf ESA Jan Wörner.

Družice číslo sedem a osem vypustili na obežnú dráhu v marci, pričom celkovo bude navigačný systém Galileo pozostávať z 30 satelitov. Na troch obežných dráhach bude rozmiestnených po deväť družíc, zvyšné tri budú rezervné pre prípad, že by niektorá z 27 hlavných mala poruchu. Galileo má poskytovať oveľa vyššiu presnosť určovania polohy než podobný americký Globálny lokalizačný systém (GPS).

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články