Skoro jasno
16°
Bratislava
Kozmická whisky chutí inak, po štyroch rokoch sa vrátila na Zem
Zdielať na

Kozmická whisky chutí inak, po štyroch rokoch sa vrátila na Zem

VESMÍR / Fľaška dymovej škótskej whisky sa vrátila po štyroch rokoch na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Majitelia ju podrobili rôznym testom, či má rovnakú chuť aj vo vesmíre.

Malá fľaša whisky a kúsky dubového dreva odleteli do vesmíru v roku 2011. Bill Lumsden chcel zistiť či mikrogravitácia na palube ISS môže ovplyvniť tvorbu látok,  ktoré dávajú výrobcovia do Škótskej na jej slávnu chuť.

Chuťové chemikálie

Zistenia sú nasledovné. Niektoré chemikálie boli takmer zhodné s množstvom vo vesmírnej aj pozemskej dávke, ale inde boli rozdiely veľmi výrazné.

Vesmírna whisky mala viac chuťových chemikálií ale menej ostatných. Degustátori boli schopní rozoznať chuť vesmírnej a "pozemskej" whisky.

Zapasovať do pozemskej whisky

"Potom, čo sme objavili nové chute v tejto kvapaline, musím porozmýšľať ako ich zaviesť do Ardberg whisiek tu na zemi," povedal Lumsden, ktoré cituje portál nbcnews.com. Výsledky celého výskumu sú zapísané v takzvanej Bielej knihy spoločnosti Ardbeg Distillery's.

V auguste na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) priviezla whisky aj japonská nákladná loď H-II Kunotori 5. Podľa agentúry AP si ju astronauti nevychutnajú. Vzorky alkoholu majú slúžiť vede, upozornila agentúra.

Pred týždňom na ISS odštartovala vesmírna loď Sojuz. Na jej palube bol aj dánsky astronaut, ktorý si so sebou zobral figúrky zo stavebnice Lego. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články