Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Američania sú odkázaní na Sojuz, NASA musela obnoviť zmluvu s Ruskom
Zdielať na

Američania sú odkázaní na Sojuz, NASA musela obnoviť zmluvu s Ruskom

WASHINGTON / Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predĺžil zmluvu s ruskou kozmickou agentúrou o doprave amerických kozmonautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Kongres o tom informoval šéf NASA Charles Bolden. V liste poukázal na to, že za pokračujúcu závislosť na Rusku pri doprave astronautov na orbitálny komplex môže Kongres, ktorý skrátil prostriedky na vývoj nových amerických lodí, o ktoré úrad v minulých rokoch žiadal.

Americká vesmírna agentúra musí od ukončenia programu raketoplánu v roku 2011 využívať na dopravu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ruské lode Sojuz. Preto investovala miliardy dolárov do vývoja pilotovaných lodí súkromnými spoločnosťami SpaceX a Boeing.

Vyššie náklady

Bolden vo svojom liste informoval Kongres, že predĺženie zmluvy s Ruskom predstavuje náklady vo výške zhruba 490 miliónov dolárov. Toľko stojí preprava amerických astronautov loďami Sojuz do roku 2017. Podľa tlačových agentúr táto čiastka predstavuje zvýšenie ceny za prepravu jednej osoby na takmer 82 miliónov dolárov. Doteraz pritom platili len 71 miliónov dolárov.

Vinu za zvýšenie týchto nákladov nesie podľa šéfa NASA Kongres. Americkí zákonodarcovia totiž neschválili financie vo výške, o ktorú v posledných piatich rokoch úrad žiadal pre vývoj rakiet a vesmírnych lodí súkromnými spoločnosťami tak, aby sa už tento rok mohli štarty vrátiť na územie Spojených štátov. To má za následok dvojročný odklad a ďalšie dva roky závislosti na ruských lodiach.

Schválenie financovania

Bolden v tejto súvislosti požiadal Senát a Snemovňu reprezentantov, aby schválili plné financovanie programu NASA pre komerčnú prepravu posádok vo finančnom roku 2016, ktorý začne tento rok v októbri. Vyzval k "prekonaniu nezhôd a k sústredeniu sa na spoločné úsilie v podpore amerického priemyslu" v záujme dokončenia vývoja a certifikácie pilotovaných dopravných prostriedkov spoločností Boeing a SpaceX.

Agentúra AFP poznamenala, že nová zmluva NASA s ruskou kozmickou agentúrou pre Spojené štáty znamená, že budú posielať finančné prostriedky Rusku, voči ktorému zaviedli ekonomické sankcie pre jeho úlohu v kríze na Ukrajine.

NASA nedávno oznámila objavenie Zeme 2.0. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články