Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zem 2.0: NASA oznámila objav exoplanéty v zóne života
Zdielať na

Zem 2.0: NASA oznámila objav exoplanéty v zóne života

MYS CANAVERAL / Vedci pomocou Keplerovho teleskopu našli prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná veľkosťou aj vzdialenosťou od svojej hviezdy so Zemou. Oznámili to na tlačovej konferencii na myse Canaveral na Floride zástupcovia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Exoplanéta, ktorej objav označila NASA za míľnik na ceste k hľadaniu mimozemského života, je od Zeme vzdialená 1 400 svetelných rokov.

Za exoplanéty astronómovia označujú planéty nájdené mimo našej slnečnej sústavy, z ktorej niektoré môžu byť podobné Zemi. Počet vedecky potvrdených exoplanét je zatiaľ 1 030. Podľa najnovšieho prehlásenia našla NASA jedenásť nových, z ktorých planéta označená Kepler-452b sa zrejme podobá našej planéte najviac, píše portál the Guardian.

Rovnaká teplota

Podľa vedeckého pracovníka NASA Johna Grunsfelda je táto exoplanéta zatiaľ najmenšia, akú kedy objavili. Jej priemer je asi o 60 percent väčší, než priemer Zeme, hmotnosť ani zloženie vedci nepoznajú. Okolo svojej hviezdy planéta obieha v cykle dlhom 385 dní, čo je len o päť percent viac, než v prípade Zeme.

Od svojej hviezdy je Kepler-452b o päť percent ďalej, než je Zem od Slnka. Hviezda novoobjavenej exoplanéty je stará šesť miliárd rokov, je teda o 1,5 miliardy rokov staršia, než Slnko. Má rovnakú teplotu, je o pätinu jasnejšia a o desatinu väčšia.

Voda v tekutom stave

"Dvadsať rokov potom, čo bola dokázaná existencia exoplanét, objavil Kepler planétu a hviezdu, ktoré zatiaľ najviac pripomínajú Zem a Slnko. Tento vzrušujúci objav nás o ďalší krok priblížil k nájdeniu Zeme 2.0," prehlásil na tlačovej konferencii Grunsfeld.

Podľa vedcov môže byť možné, že na novej exoplanéte existuje voda v tekutom stave, čo umožňuje existenciu života. Kepler-452b, ktorý našli v súhvezdí Labute, je zrejme skalnatá planéta s hustou atmosférou, vylúčená na nej nie je ani sopečná aktivita, tvrdia vedci.

Vznik života

Skutočnosť, že hviezda, okolo ktorej exoplanéta obieha, je o 1,5 miliardy rokov staršia než Slnko, dáva tiež vedcom možnosť skúmať, aký osud čaká v budúcnosti Zem. Podľa astronóma Douga Caldwella vydáva starnúca hviezda viac energie a svoju exoplanétu zahrieva. V dôsledku toho sa môžu oceány vypariť a voda z povrchu nadobro zmizne, povedal na tlačovke Caldwell.

"Kepler-452b tak možno prechádza obdobím, ktoré Zem za viac než miliardu rokov čaká, až Slnko zostarne a bude jasnejšie,
" konštatoval vedec.

"Predstava, že táto exoplanéta existuje šesť miliárd rokov v životaschopnej zóne svojej sústavy, je úžasne inšpirujúca," prehlásil analytik NASA Jon Jenkins. "Je tu zásadná možnosť vzniku života, ak sú všetky ostatné podmienky splnené."

Súvisiace články