Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Astronauti na ISS sa museli skryť pred vesmírnym odpadom
Zdielať na

Astronauti na ISS sa museli skryť pred vesmírnym odpadom

ISS / Astronauti na vesmírnej stanici ISS sa museli ukryť, pretože ich ohrozoval vesmírny odpad. Toto bezpečnostné opatrenie museli prijať len štyrikrát počas šestnásťročnej existencie ISS.

Vesmírnej stanici hrozilo, že sa s ňou zrazí kus vesmírneho odpadu. Astronautov to donútilo vyhľadať núdzový kryt, píše britský The Guardian.

Skoro hodinu strávili Američan a dvaja Rusi v kapsuli Sojuz, ktorá je ukotvená pri vesmírnej stanici. Pre prípad, že by museli rýchlo ujsť. 

Vynikajúci tréning

"Sme šťastní, že nedošlo k zrážke," uviedol astronaut NASA Scott Kelly na Twitteri. "Bola to skvelá koordinácia s medzinárodným pozemným tímom. Vynikajúci výcvik."

Len štvrtýkrát v 16-ročnej histórii vesmírnej stanice sa stalo, že astronauti sa museli ukryť do ruského Sojuzu pre ochranu pred potenciálne nebezpečným vesmírnym odpadom. Podľa hovorcu NASA bola presná veľkosť objektu neznáma.

Všetci traja astronauti už boli hore, keď im riadiace stredisko nariadilo, aby sa presunuli do Sojuzu. "Nepotrebovali kombinézy a nebol tam zmätok," uviedol hovorca NASA Dan Hout. Výskumné práce, ktoré boli prerušili, dokončia neskôr.

Nové fotografie Pluta

Sonde New Horizons Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa podarilo odfotiť detailné snímky planéty Pluto. Fotky, ktoré sonda poslala na Zem, priniesli množstvo nečakaných odhalení.

Za obzvlášť prekvapivé považujú odborníci skutočnosť, že Pluto nie je len kopa mŕtveho kameňa a ľadu, ako doteraz predpokladali.

Súvisiace články