Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európa vypustila do vesmíru ďalšiu družicu, bude sledovať Zem
Zdielať na

Európa vypustila do vesmíru ďalšiu družicu, bude sledovať Zem

PARÍŽ, KOUROU / Európska kozmická agentúra ESA v noci na stredu vypustila ďalšiu z desiatich družíc, ktoré sú súčasťou programu Copernicus. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom programu je vybudovať európske kapacity pre pozorovanie Zeme z vesmíru a zlepšiť monitorovanie klimatických zmien či prírodných katastrof.

Družicu Sentinel-2A vyniesla z kozmickej základne v meste Kourou vo francúzskej Guyane na obežnú dráhu raketa Vega. Let trval zhruba 55 minút. Viac než tonu vážiace teleso teraz obieha Zem vo výške 786 kilometrov.

Prvá družica radu Sentinel vyrazila do kozmu už na začiatku apríla minulého roka. Tento rok vypustí ESA ešte Sentinel-3A, ktorý sa zameria okrem iného na meranie teploty. V budúcom roku budú nasledovať Sentinely 1B a 2B.

Prírodné katastrofy

Európska únia a ESA plánujú do roku 2021 na projekt Copernicus vynaložiť zhruba šesť miliárd eur.

Projekt môže napríklad pomôcť politikom pri príprave legislatívy týkajúcej sa životného prostredia alebo uľahčiť reakciu na prírodnú katastrofu. Družice by mali monitorovať tiež rast veľkých miest. Získané dáta budú dostupné aj podnikateľom, hospodárom či vedcom.

Copernicus je jedným ze dvoch kľúčových vesmírnych programov Európskej únie. Druhým je satelitný navigačný systém Galileo, ktorého administratívne centrum je v Prahe.

Súvisiace články