Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Päť rokov pozorovania Slnka. NASA zverejnila fascinujúce video
Zdielať na

Päť rokov pozorovania Slnka. NASA zverejnila fascinujúce video

CAPE CANAVERAL / Observatórium solárnej dynamiky (SDO) oslavuje piate výročie vzniku. Pri tejto príležitosti NASA zverejnila video, ktoré zachytáva Slnko každých osem hodín už od roku 2010. Toto takmer trojminútové video ukazuje úchvatné, doposiaľ nevídané, obrazy. Na druhej strane ale aj desivý svet na povrchu Slnka.

SDO je misiou NASA a pozoruje Slnko od februára 2010, v rámci programu "Život s hviezdami". Jej cieľom je skúmať slnečnú aktivitu a lepšie predpovedať jej vplyv na Zem.

Za päť rokov existencie SDO, táto družica priniesla množstvo úchvatných záberov, ktorými podnecuje zvedavosť vedcov a fascinuje vesmírnych nadšencov. "Observatórium solárnej dynamiky poskytuje neuveriteľne detailné zábery Slnka z pohľadu Zeme, a to 24 hodín denne," vyhlásila o misii NASA.

Najnovšie video spája zábery vo vysokom rozlíšení zachytené každých osem hodín od roku 2010 do 8. februára 2015. Vďaka pozorovaniu Slnka v rôznych vlnových dĺžkach a teda rôznych teplotách, majú vedci možnosť sledovať, ako to na Slnku vlastne funguje. Práve rôzne farby Slnka reprezentujú meniacu sa teplotu.

NASA

Napríklad na konci roku 2014 SDO zachytilo najväčšie slnečné škvrny od roku 1995, ale i intenzívne slnečné erupcie, teda záblesky svetla, energie a röntgenových lúčov.

NASA

Môžu sa objaviť samostatne alebo sprevádzané tým, čo sa nazýva výron koronálnej hmoty. Ide o uvoľnenie veľkého množstva materiálu zo slnečnej koróny do okolitého priestoru.

Pozrite si fascinujúce video: