Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusi ukázali, ako špehujú Američanov vo vesmíre
Zdielať na

Rusi ukázali, ako špehujú Američanov vo vesmíre

MOSKVA / Rusko zverejnilo snímky amerických špionážnych satelitov. Tie zhotovili špeciálnymi ďalekohľadmi zo Zeme. Prvýkrát sa tak dá vidieť, s akými údajmi špionážne služby oboch krajín pracujú.

Všetky objekty v okolí Zeme sledujú Američania i Rusi pozemskými ďalekohľadmi. Veľmoci sa tým ani netaja.

Američania pozerali Columbiu

Americká protivzdušná obrana NORAD pripustila, že jej technika rozpoznáva objekty veľkosti tenisovej loptičky vo výške okolo 200 kilometrov, píše český portál iDnes.cz.

"Vieme napríklad, že Američania takto zhotovovali snímky raketoplánu Columbia a hľadali stopy poškodenia plášťa, ale neúspešne," hovorí Jan Kolář z Českej kozmickej kancelárie.

Rusi vedia to isté

Až teraz Rusi ukázali, že oni dokážu to isté. Vydali fotografie amerických špionážnych družíc Lacrosse. Snímky vznikali v období rokov 2005 až 2010.

Družica Lacrosse bola vybavená radarmi, ktorými z výšky 700 kilometrov sledovali strategické objekty na Zemi. Tie mali pritom veľkosť 1 až 3 metre.

Zverejnené zábery pochádzajú z Altajského optického laserového strediska. Družice na nich síce vyzerajú ako machule, ale to bol zámer. Snímky znehodnotili, aby sa nikto nedozvedel, akú skutočnú rozlišovaciu schopnosť ruská technika vlastne má.

"Zábery obsahujú dosť informácii na určenie základných technických znalostí," podotkol pre server Federation of American Scientists bývalý analytik spravodajskej služby CIA Allen Thompson.

Satelit zachytil nočnú planéty Zem, pozrite si video:

Súvisiace články