Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Polárna žiara nad Slovenskom, prišla po solárnej búrke
Zdielať na

Polárna žiara nad Slovenskom, prišla po solárnej búrke

SLOVENSKO / Noc z utorka na stredu bola nad našimi hlavami farebná. Polárna žiara (Aurora Borealis na severnom póle, na južnom póle je to Aurora Australis) rozohrala pekné farebné divadlo.

"Veľmi silná geomagnetická búrka priniesla polárnu žiaru tam, kde zvyčajne nebýva tak pekne viditeľná," uviedla meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová.

Zem v dôsledku rozsiahlej solárnej búrky zasiahol nečakane veľký prúd energetických častíc, ktorý by mohol zanechať dočasné následky na rozvodných sieťach a satelitnej navigácii.

Žiadne škody zatiaľ neboli hlásené, uviedol americké Centrum pre predpovede vesmírneho počasia (SWPC). Vďaka búrke bolo možné pozorovať severenú polárnu žiaru oveľa južnejšie, než je bežné. Napríklad v Moskve.

Takto videl polárnu žiaru Jaroslav Karči Karak z Brezna:

FCB Najlepšie Počasie: Jaroslav Karči Karak

Erupcie na Slnku

V nedeľu boli na Slnku zaznamenané dve veľké erupcie plazmy, preto vedci očakávali, že na Zem dorazí s tým súvisiace elektromagnetické žiarenie. Oproti odhadom bola jeho cesta k našej planéte o 15 hodín rýchlejšia a jeho intenzita omnoho silnejšia.

Polárnu žiaru zaznamenali aj nad Budapešťou:

SITA

Štvrtý stupeň búrky

Solárna búrka dosiahla na päťbodovej škále geomagnetických následkov štvrtý stupeň, čo je vážna až kritická kategória. Pôvodne sa očakával len prvý stupeň.

Zem tak podľa odborníka čelila najväčšiemu elektromagentickému žiareniu od jesene 2013. Búrka piateho stupňa, označovanú za extrémnu sa objavila približne pred desiatimi rokmi.

Výpadok elektriny

Energiou nabitý oblak plazmy môže pri svojom putovaní slnečnou sústavou napáchať rozsiahle škody. Napríklad v roku 1958 bol poškodený podmorský komunikačný kábel v Atlantiku, v roku 1972 telekomunikačné káble na severozápade USA a v roku 1989 transformátory elektrárne v Quebecku. Poškodenie vyvolalo niekoľkohodinový výpadok elektriny v USA aj Kanade. Magnetické búrky pôsobia taktiež na rastliny a živočíchov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články