Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sonda nesie k Plutu popol jeho objaviteľa
Zdielať na

Sonda nesie k Plutu popol jeho objaviteľa

MYS CANAVERAL / V decembri sa po deviatich rokoch a ceste dlhej 4,8 miliardy kilometrov prebudila z hibernácie americká sonda New Horizons. Jej úloha spočíva v preskúmaní ľadovej trpaslíčej planéty Pluto. Okrem iného má i jednu ľudskú úlohu. K planéte vynesie popol jej objaviteľa.

Vedecké preskúmanie Pluta a jeho mesiacov začína vo štvrtok. Sonda Horizons by mala na Zem poslať prvé snímky systémy planéty.

Pluto vyradili z kategórie planét v roku 2006 na astronomickom kongrese v Prahe. V súčasnosti je zaradené medzi trpasličie planéty, ktoré obiehajú okolo Slnka za dráhou Neptúna. Táto oblasť patrí medzi najmenej preskúmané oblasti slnečnej sústavy.

História veľkej záhady

Planétu objavil 18. februára 1930 Američan Clyde Tombaugh, píše britský The Daily Mail. Sonda vynesie jeho popol k Plutu, ktorý vždy považovali za mimoriadne veľkú záhadu. Od Slnka je vzdialený priemerne 5,869 miliardy kilometrov. Niekedy je bližšie k Slnku viac ako Neptún.

Schéma sondy zhora. Experimenty sú označené červenou farbou,

NASA/APL

Skladá sa prevažne z ľadu a skál. Jeho riedku atmosféru tvorí dusík a metán. Teplota planéty je na povrchu -230 stupňov Celzia.

Nenávratne opustí slnečnú sústavu

Detailný prieskum Pluta bol kvôli jeho veľkej vzdialenosti od Zeme mimoriadne zložitý. Jeho charakteristiku budú môcť astronómovia upresniť až po tom, čo dostanú prvé informácie zo sondy New Horizons.

Schéma sondy zdola. Experimenty sú označené červenou farbou,

NASA/APL

Na jej palube sa nachádzajú tri optické prístroje, dva plazmové experimenty, detektor kozmického prachu a rádiové vybavenie na sondáž atmosféry.

SITA

Okolo Pluta by mala preletieť 14. júla 2015. Po prelete okolo planétky bude sonda pokračovať ďalej do vzdialenejších oblastí Kuiperovho pásu a nie je vylúčené jej stretnutie s nejakým jeho objektom. Jej rýchlosť je väčšia ako tretia kozmická rýchlosť a po dlhom čase sonda nenávratne opustí slnečnú sústavu.

Zmiznutie atmosféry

NASA naviedla po desaťmesačnom lete sondu MAVEN na obežnú dráhu okolo Marsu. Aparát vyrobili v denverských laboratóriách a NASA za projekt zaplatila 671 miliónov dolárov.

Pozrite si zábery družice pri štarte z 18. novembra 2013:

Aparát, ktorý na ceste k červenej planéte prešiel 711 miliónov kilometrov, má za úlohu získať informácie, ktoré by vedcom pomohli pochopiť, prečo a ako zmizla väčšina atmosféry.

Zdielať na

Súvisiace články