Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusi majú liek, našli vakcínu proti rakovine!
Zdielať na

Rusi majú liek, našli vakcínu proti rakovine!

NOVOSIBIRSK / Vedci z výskumného ústavu klinickej imunológie Ruskej akadémie vied V Novosibirsku sa pochválili prevratným úspechom - vakcínou proti rakovine. Jej účinky vraj už majú potvrdené aj klinickými testami. Vakcínu vyskúšali na pacientoch v treťom a štvrtom štádiu rakoviny a predĺžili im ňou život viac ako dvojnásobne.

Predĺži život pacientom

"Pri podávaní pacientom v treťom a štvrtom štádiu rakoviny prsníka a prostaty môže liečba výrazne predĺžiť ich životnosť," hovorí Vladimír Kozlov, riaditeľ Ústavu klinickej imunológie, ktorý robil výskum.

Aktuálne pracujú na testoch v raných štádiách ochorenia. Vakcína je účinná voči rakovine prostaty, konečníka a prsníkov. Vedci ju chcú vyrábať priemyselne.

Dendritické bunky sa vpúšťajú do organizmu

Vakcína sa extrahuje z dendritických buniek, ktoré sú imunitné bunky produkujúce antigén (látka, ktorá vyvoláva tvorbu protilátok). Pacientove dendritické bunky sa následne menia na nádorové bunkové kultúry a vpúšťajú sa do organizmu. Napádajú tak rakovinové bunky. Vedci predpokladajú, že liek by mal byť účinný aj u pacientov v skorom štádiu rakoviny.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články