Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Šok! Ovzdušie je karcinogénom horším ako fajčenie
Zdielať na

Šok! Ovzdušie je karcinogénom horším ako fajčenie

LONDÝN/LYON / Znečistenie ovzdušia ako také spôsobuje rakovinu pľúc. Na základe konzultácie s expertmi to potvrdila Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC). nečistý vzduch tak znamená podobné karcinogénne nebezpečie, ako už známe riziká, ktorými sú napríklad azbest, fajčenie alebo ultrafialové žiarenie.

Horšie ako pasívne fajčenie

"Považujeme to za najvýznamnejší karcinogén v životnom prostredí, ešte horší ako pasívne fajčenie," poznamenal Kurt Straif z IARC, ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

IARC už skôr varovala pred karcinogénnymi účinkami jednotlivých zložiek nečistôt v ovzduší, ako sú napríklad emisie zo spaľovania motorovej nafty. Až teraz ale podľa agentúry AP vôbec po prvýkrát označila znečistenie ovzdušia ako celok za rakovinotvorný.

Doprava, elektrárne, priemyslové podniky

Riziko je síce pomerne nízke, avšak Straif upozornil, že hlavné zdroje znečistenia sú veľmi rozšírené. Sú nimi doprava, elektrárne, priemyslové a hospodárskej podniky.

Znečistenie ovzdušia je komplexná zmes zahrňujúca plyny aj drobné čiastočky. Podľa IARC predstavujú najväčšie riziko jemné častice, ktoré sa môžu ukladať hlboko b pľúcach. "Sú to veci, ktorým sa jednotlivec ťažko vyhne," povedal Straif. "Keď idem po ulici, na ktorej je silné znečistenie výfukovými plynmi, pokúšam sa odísť ďalej," dodal expert.

Rakovina každoročne zabije milióny ľudí a počet nových prípadov má, žiaľ, skôr rastúcu ako kleasujúcu tendnenciu. Pozrite si reportáž Hany Gallovej.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy