Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tabuľka smrti má ľudí motivovať, aby sa o sebe viac starali
Zdielať na

Tabuľka smrti má ľudí motivovať, aby sa o sebe viac starali

BRATISLAVA / Slovenskí kardiológovia majú v rukách zázračnú tabuľku. Tabuľku smrti. Vďaka nej vám lekári dokážu určiť, ako rýchlo vás vaše choroby a zlozvyky odprevadia na cintorín. amozrejme, pokiaľ sa nezačnete liečiť. Takže nádej, tu stále je.

Odporúčania sa po 4-5 rokoch inovujú

"Odporúčania sa inovujú, rádovo v 4 až 5-ročných intervaloch," hovorí prezidentka SKS prof. MUDr. Iveta Šimková CSc. V praxi to tiež znamená, že ak sa váš kardiológ pýta, koľko denne fajčíte, odmeria vám tlak, cholesterol či označí ako obezitného, nie je to len o preventívnej prehliadke.

Lekári týmto spôsobom zostavujú aj tabuľku smrti. "Hodnota krvného tlaku meraná za štandardných podmienok viac ako 140 na 85 milimetrov ortuťového stĺpa je vyšší krvný tlak. Vieme vypočítať, aké je vaše riziko, že zomriete do 10 rokov na kardiovaskulárnu príhodu, najmä teda na srdcový infarkt a mozgovú porážku," hovorí kardiológ MUDr. JurajJ Dúbrava PhD.

Je to značný problém, priznáva kardiológ

"Tabuľka má ešte veľmi silnú motivačnú zložku. Že keď vám znížime váš tlak, aký dopad to bude mať, o koľko percent znížime mieru vášho rizika," dodáva kardiológ.

"Polovica pacientom s vysokým krvným tlakom vie o tom, že má vysoký krvný tlak a z tej polovice, čo o tom vedia, je liečená a z tej polovice, čo je liečená, tak len polovica je liečená správne," vysvetľuje kardiológ.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články