Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Reexport liekov. Najviac našich liekov putuje do Česka
Zdielať na

Reexport liekov. Najviac našich liekov putuje do Česka

BRATISLAVA / Stalo sa vám už, že ste prišli do lekárne a váš liek tam nemali? Môže za to aj vývoz našich medikamentov do zahraničia. Najviac liekov pôvodne určených pre Slovákov putuje do Česka, Nemecka, Litvy či Dánska, kde ich distribučné firmy predajú so značným ziskom.

Okamžite platia na drevo

Biznis distribučných spoločností začal nekontrolovane rásť potom, čo sa ceny našich liekov znížili. Najčastejšie sa skupujú neurologické, kardiologické lieky, lieky na Parkinsonovu chorobu, či astmu. Teda tie drahšie, na ktorých sa dá v zahraničí urobiť dobrý kšeft.

"Moji kolegovia dostali už niektorí reálne ponuky, samozrejme, nepovedia od koho, ale povedia, že boli ľudia za nimi, ktorí ich oslovili, aby im objednali toľko a také množstvá a okamžite platia na drevo," hovorí Mária Bullová z lekárne v Trebišove.

Chceli vyviezť 1,2 milióna balení

"Priamy zisk v zahraničí sa počíta v desiatkach percent," tvrdí lekárnik Peter Stanko. Od prvého januára šliape na krk vývozcom štátny ústav pre kontrolu liečiv. Tomu musia distribučky nahlasovať, koľko liekov plánujú vyviezť.

"Robili sme 38 rozhodnutí o zákaze pre 9 distribučiek a zakázali sme vývoz 54 340 balení liekov," tvrdí riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ján Mazag. Distribútori plánovali vyviezť za prvý polrok viac ako 1,2 milióna balení. Reálne však vyviezli 340 tisíc balení.

Je to biznis na úkor ľudí

"Reálne realizovaný vývoz je do 1 percenta. Sme veľmi rázne zasiahli a sme kontrapartnerom týmto distribučkám," hovorí Mazag. Kým štátny ústav na kontrolu liečiv tvrdí, že situácia s vývozom liekov nie je taká dramatická, lekárnici tvrdia presný opak. Tvrdia, že tu niektorí robia úžasný biznis na úkor ľudí.

Téme sa venuje reportérka Mária Ölvedyová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články