Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vírusy útočia. Ktoré vám môžu ublížiť najviac?
Zdielať na

Vírusy útočia. Ktoré vám môžu ublížiť najviac?

BRATISLAVA / Tichučko si žijú v našom tele, vytvoria si infekciu a potom už iba čakajú na svoju šancu. Sú to herpetické vírusy, ktoré sa väčšinou prejavia ako škaredý opar na tvári alebo tele. V istých prípadoch však vedia byť také nebezpečné, že ohrozia ľudský život.

Už malé deti ho majú

Herpesovú infekciu v tele má takmer každý. V každom druhom prípade sa však vírus aktivuje. Najčastejšie ide o herpes simplex. Ten sa prejaví ako opar na perách, v okolí pier, na nose, ale aj v uchu či v oku. Vírus sa zvykne usadiť už v telách malých detí. 

"Zvyčajne vo veku okolo piatich rokov, to je čas, kedy už stratili protilátky, ktoré získali od matky," hovorí virologička Prof. RNDr. Jela Mistríková, DrSc.

Vírus väčšinou vyčkáva v trojklannom nerve. Ak sa už raz aktivuje, lekári hovoria o nevyliečiteľnej chorobe. "To, čo ho reaktivuje, je ultrafialové žiarenie, stres, zvýšená teplota, znížená imunita v dôsledku nejakých iných ochorení," dodáva virologička.

Pomôžu imunologické krvné testy

Virológovia hovoria o 8 typoch herpetických vírusov. Niektoré z nich sú natoľko nebezpečné, že môžu vážne ohroziť zdravie či dokonca spôsobiť smrť. "Cytomegalo vírus patrí k tým, ktoré najčastejšie poškodia plod," vysvetľuje virologička.

To, ktorý z vírusov vám v tele prebýva, je možné zistiť imunologickými krvnými testami. Vírus z tela síce nedostanete, liekmi sa však dá jeho aktivácia oddialiť. Vlastný uterák, pohár a podľa možností jednorázový príbor. Toto je vraj najlepšia prevencia. A hlavne, žiadne bozky na pery, ktoré zdobí herpes.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články