Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Ste stále chorí? Môžu za to prekúrené byty!
Zdielať na

Ste stále chorí? Môžu za to prekúrené byty!

BRATISLAVA/DLHÁ NAD ORAVOU / Život v prekúrených bytoch, obezita a nedostatok pohybu. To sú tri základné veci, ktorými zabíjame náš imunitný systém. Všade kam sa pozriete ľudia smrkajú a kýchajú.

V minulosti boli ľudia odolnejší

Za všetko môže povestná trenírková teplota v bytoch, kopa sladkostí a vysedávanie na gauči. Tieto tri faktory spôsobujú to, že sa na nás všetko nalepí. V minulosti boli ľudia oveľa odolnejší. "Sa kúrilo v každej izbe kachlami, tak sme sa vyhrievali pri kachlách. V noci zase muž so ženou," spomína dôchodkyňa.

Ženy z obce Dlhá nad Oravou choroby z ďaleka obchádzajú. Zrejme aj preto, že im nejdú ruky od roboty. "Radšej na bicykli idem ako peši. Lebo skôr zájdem," hovorí obyvateľka Dlhej nad Oravou.

Dnes majú deti počítače

Od útleho detstva boli denno denne na čerstvom vzduchu. "My v mladosti sme prišli zo školy, najedli sme sa a hybaj do poľa za našimi," dodáva. "Prvé sa liečilo aj čajom teplým, aj citrónom. Aj dáky prášok ak sme v lekárni kúpili," hovorí obyvateľka Dlhej nad Oravou.

Toalety v domoch neboli, takže sa aj počas mrazivej noci muselo ísť do záhrady na latrínu. Tak ako boli naučené, aj dnes sa nezastavia. Od rána do večera stále niečo robia. Svorne tvrdia, že dnešné deti sú už iné. "Mladí majú teraz počítače. Teraz nevidíte ani deti behať po ceste," hovorí obyvateľka oravskej obce.

Prechádzka v lese urobí veľa

Kým ľudia v minulosti väčšinu času trávili na čerstvom vzduchu, dnes sme zavretí takmer celé dni medzi štyrmi stenami. "Deti sú v škole, zo školy idú rovno domov. Teraz máloktoré dieťa už dnes si rodič dovolí pustiť len tak na dvor, pretože aj doba je zlá," hovorí pediatrička Dagmar Kollárová.

Podľa lekárov nám prospeje, ak stiahneme teplotu v byte a hlavne, ak v ňom nebudeme tráviť toľko času. "Určite si myslím, že ten pobyt na čerstvom vzduchu, viete aj tie prechádzky do lesa s deťmi, určite to veľa robí," dodáva pediatrička. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články