Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Očkovanie proti chrípke? Ideálny je október
Zdielať na

Očkovanie proti chrípke? Ideálny je október

BRATISLAVA / Obdobie chrípok sa blíži a už teraz je možné zaočkovať sa. Z roka na rok to však robí stále menej ľudí. Často už len preto, že pre očkovanie musia ísť k lekárovi a sedieť v čakárni plnej ľudí. Mnohí by preto privítali očkovanie v nenakazenom prostredí...

Záujem o očkovanie proti chrípke klesá

Trend preočkovanosti na Slovensku z roka na rok klesá. Minulý rok sa nehalo zaočkovať len 250 000 ľudí. "V chrípkovej sezóne 2012/2013 bolo proti chrípke zaočkovaných 4,6 % populácie na Slovensku. A rok predtým to bolo 7,5 %," uviedla Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Na to aby ste sa u lekára mohli dať zaočkovať musíte absolvovať nielen cestu do jeho ordinácie, ale aj dlhý pobyt v čakárni plnej kašľajúcich a kýchajúcich ľudí.

Niektorí lekári sa však snažia očkovaniachtivým pacientom situáciu uľahčiť, no nič to nemení na tom, že pri ceste za zdravím môžete ochorieť. "Tých, čo idú len na očkovanie, tých uprednostníme a vybavíme ich veľmi rýchlo," hovorí praktický lekár Peter Lipták. 

Očkovanie v obchodnom centre? Prečo nie... 

Mnohí ľudia by privítali očkovanie na mieste, kde im bezprostredný kontakt s chorými nehrozí. Napríklad ako v USA, kde vás zaočkujú priamo v nákupnom centre. "Idete do obchodu, nakúpite si potraviny a necháte sa zaočkovať v lekárni, ktorá je v supermarkete," uviedla lekárka Diana Lithgow.

"Určite nečakať v čakárni plnej chorých ľudí. Určite sa tomu vyhnúť," hovorí obyvateľka Bratislavy. Lekári to však odmietajú. Podľa nich očkovanie do nákupných centier nepatrí. "To je ideálne, keď sa očkujem o toho svojho lekára, lebo ten má potom prehľad o mojom zdravotnom stave," dodáva Lipták.

Najvhodnejší čas na očkovania je október

Virológovia si myslia pravý opak. Podľa nich by to preočkovanosť zvýšilo. "Bolo by to dobré. Mali by sme to od nich prevziať. Často totiž preberáme len tie zlé veci," uviedol virológ SAV Gustav Russ. Pre takýto krok by sa museli rozhodnúť buď jednotliví lekári alebo nemocnice, ako poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Či sa niečoho takého dočkáme, je na ich rozhodnutí. "Oni tam budú sedieť v obchodnom dome a budú tam sedieť celý deň a zaočkujú možno 20 ľudí," hovorí Lipták. Ak očkovanie zvažujete a nechcete ochorieť, treba si na tento akt vybrať najvhodnejší čas. Podľa lekárov je to práve október, v čakárniach nenájdete tak veľa pacientov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články