Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Alergia môže prepuknúť v každom veku
Zdielať na

Alergia môže prepuknúť v každom veku

SLOVENSKO / Kýchanie, nádcha, svrbenie a slzenie očí. To nemusí byť chrípka ani angína. Sú to aj najbežnejšie príznaky alergie na peľ. Je to najrozšírenejší druh alergie u nás a podľa štatistík, postihuje každého piateho Slováka. Na to, aby ste ju prežili v čo najlepšej pohode je okrem liekov potrebné sa o seba aj starať.

Postihuje čoraz mladších pacientov

Alergia sa najčastejšie vyskytuje medzi 15-25 rokom života, v súčasnosti sa však v ambulanciách vyskytuje u čoraz mladších pacientov. Môže vzniknúť kedykoľvek v priebehu života.

Tí, ktorí majú na alergiu podozrenie, by mali navštíviť obvodného lekára, ktorý pacientovi odporučí alergo-imunologické vyšetrenie. Tí ktorí alergiu na peľ majú, mali by dodržiavať niekoľko zásadných rád.

"Ako prevenciu, by som odporúčal celoročne plávať, chodiť do lesa, najlepšie do ihličnatého hlbokého lesa, nosiť okuliare, nevetrať celú noc, prípadne si dať sieťku, veľmi dobré si je prepláchnuť dutiny morskou vodou," radí imunológ MUDr. Boris Hruškovič.

Nenoste to isté oblečenie viac dní

Veľmi dôležité je meniť si oblečenie. To, ktoré alergik v daný deň nosí, by mal odložiť do koša na prádlo a nenosiť ho viac dní po sebe.

Doktor Hruškovič odporúča v tomto období ako prevenciu odcestovať, odísť niekam do Tatier, zvýšiť cestovný ruch, pokiaľ má človek flexibilnú pracovnú dobu.

Čoraz častejšie má lekár v ambulancii aj malé deti. V minulosti bolo percento alergikov okolo 12%, teraz je to 20% - 25%. Ak si s alergiou neviete dať rady, neuškodí ak navštívite alergo-imunológa. Často sa za peľovou alergiou skrýva aj iné ochorenie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články