Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Alergia či chrípka? Príznaky sú takmer totožné
Zdielať na

Alergia či chrípka? Príznaky sú takmer totožné

SLOVENSKO / Teploty na niektorých územiach Slovenska prekračujú v posledných dňoch aj 25 stupňov. S jarným počasím však rozkvitajú aj stomy, z čoho nemajú radosť alergici. Ale pozor, ak neviete o tom, že ste alergik a neužívate lieky, priebeh alergickej reakcie môže byť takmer totožný ako chrípka.

Môžete mať aj triašku či horúčku

"Aktuálne sú vysoké koncentrácie peľových zŕn, jelše, tisovitých drevín, jaseňa a topoľa, prvé peľové zrná brezy a duba," informuje hovorkyňa ÚVZ SR Martina Merková. Klasickými príznakmi alergickej reakcie sú vodnatý výtok z nosa, slzenie očí, škrabanie v hrdle, niekedy však dokonca aj triaška a teplota!

Veľakrát je preto veľmi ťažké rozlíšiť, či ide o silnú alergiu alebo prechladnutie. A tak nastáva dilema. Navštíviť praktického lekára alebo alergiológa?  Presne taký problém mala aj redaktorka Eva Bariová s dcérkou. Cez víkend sa spolu vybrali do prírody pozrieť zvieratá v biofarme.

Myslela, že ide o chrípku

"Po kontakte so zvieraťom jej začali do 20 min slziť očká, tiecť z nosa a keď sme ešte prišli domov tak hneď horúčka, bola celá malátna, vracala," opisuje príznaky Eva. A tak sa domnievala, že má malá Viktorka chrípku. Potvrdilo sa však, že išlo o alergickú reakciu.

"Doktorka hovorila, že počkáme tri dni a keď sa príznaky zmiernia, tak to bude alergia a dnes viem, že moja dcéra je teda alergická buď teda na ovečky, alebo trávu a nie som z toho šťastná," dodáva redaktorka Novín.

"Ak je veľmi silná alergia aj pri kontakte so zvieraťom, ktoré má srsť, tak tam je množstvo parazitov v tej srsti a môže vyvolať silnú alergickú reakciu a tam už môže byť aj teplota aj triaška," informuje detská pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články