Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za alergie vraj môže aj pitná voda!
Zdielať na

Za alergie vraj môže aj pitná voda!

Arašidy a kravské mlieko! Čo myslíte, čo majú tieto dve potraviny spoločné? Spája ich nepríjemná štatistika. Práve na ne sme najčastejšie alergický! Skupina vedcov teraz prišla s netradičnou teóriou, prečo počet ľudí, ktorí regály s týmito výrobkami v obchodoch obchádzajú, neustále rastie. Môže vraj za to pitná voda, ovocie a zelenina.

Čistá voda priamo z kohútika nemôže nikomu uškodiť, hovoríme si. Americkí odborníci ale upozorňujú - chlórovanie môže výrazne pomôcť potravinovým alergiám.

Alegia z vodovodu

Vedci skúmali vyše 10 300 dobrovoľníkov, u ktorách sa zamerali na obsah dichlorofenolu v moči. Najvyššie množstvo tejto chemickej látky našli práve u ľudí, náchylných na potravinové alergie.

A práve dichlorofenol sa má nachádzať v pitnej vode i v pesticídoch, ktoré zase môžeme nájsť v ovocí a zelenine. Vznikla tak teória, že tieto chemikálie môžu u niektorých ľudí oslabiť toleranciu potravín a viesť tak k alergiám. Nebezpečnejšie sú v tomto prípade jednoznačne práve pesticídy.

Výskumy pokračujú

Sami odborníci ale zdôrazňujú, že vodu z kohútika netreba okamžite prestať piť. Je ale lepšie dať si pozor na to, aké ovocie a zeleninu jete. Novoobjavená spojitosť je iba začiatkom ďalších výskumov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

pitná voda_chlapček_umýva si ruky_tečie voda z vodovodu

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články