Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rady pre alergikov. Ako sa dá predísť prejavom alergie?
Zdielať na

Rady pre alergikov. Ako sa dá predísť prejavom alergie?

Jar patrí u mnohých ľudí k najobľúbenejšiemu ročnému obdobiu v roku. Po chmúrnej zime sa tráva zazelenie a stromy začínajú kvitnúť snáď všetkými farbami. Každý tretí Slovák ju však zo srdca nenávidí!

Dôvod je jasný - alergia! Kýchanie, nádhca, svrbenie a slzenie očí sú bežnými príznakmi peľovej alergie, ktorá momentálne postihuje až pätinu populácie.

Objaviť sa môže kedykoľvek

Môže vzniknúť kedykoľvek v priebehu života, najčastejšie sa vyskytuje medzi pätnástym a dviadsiatympiatym rokom rokom. Bohužiaľ v posledných rokoch sú v ambulancii čoraz mladší pacienti. Tí ktorí alergiu majú vedia o čom je reč. "Ma pálili oči, nos, kýchal som. Hlavne som kýchal, pretože som mal sennú nádchu, to bolo až neuveriteľné, koľkokrát," tvrdí alergik Erik. 

Prevenciou by mohlo byť aj ostrihanie vlasov či oholenie brady. "Prídem zvonku, teraz v sezóne, tak osprchvoať sa, nenosiť dlhé vlasy príliš alebo veľkú bradu, nosiť okuliare, oblečenie si dať hneď do pračky, nevetrať v noci...," uviedol alergológ Boris Hruškovič

Prevencia je základ

Používať kvapky a spreje dlhšie ako týždeň sa všeobecne neodporúča - keď už ale obrazne povedané silný alergik ledva vidí, neostáva mu často nič iné, len chodiť po lekárňach a kupovať voľno predajné spreje. "Veľmi dobré je plávanie alebo bežkovanie, bicyklovanie a veľmi dobré je aj otužovanie" dodáva Hruškovič.

Čoraz častejšie má lekár v ambulancii aj malé deti. V minulosti bolo percento alergikov okolo 12% teraz je to 20% - 25%. Ak si s alergiou neviete dať rady, neuškodí, ak navštívite alergo-imunológa. Často sa za peľovou alergiou skrýva aj iné ochorenie.

ISIFA

Súvisiace články