Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Smrteľná kombinácia! Pozor na lieky na alergiu a kofeín
Zdielať na

Smrteľná kombinácia! Pozor na lieky na alergiu a kofeín

Náhle búšenie srdca, mdloby a dokonca infarkt! Toto všetko číha na alergikov. Príčinou vážnych zdravotných problémov môže byť kombinácia kofeínových nápojov a liekov, ktoré alergici zvyknú užívať.

Takýto problém môžete mať pri užívaní liekov na alergiu v kombinácií s pitím kofeínových nápojov.

Alergikom pomáha látka podobná adrenalínu

Niektoré lieky, ktoré lekár alergikom predpisuje pri akútnych problémoch či záchvatoch, totiž obsahujú látku, ktorej účinok je veľmi podobný účinku adrenalínu. Tieto lieky a spreje nahrádzajú adrenalín v tele.

"Zrýchli sa nám frekvencia srdca, tlak sa zvýši, zúžia sa cievy, to srdce je výkonnejšie ale ono má svoju kapacitu na takýto zvýšený výkon, takže veľmi rýchlo vyčerpať," opísal účinok nežiadúcich účinkov kombinácie liekov a kofeínu alergológ Boris Hruškovič.

Uškodiť môže aj káva

Aj z dvoch šálok kávy tak môžete mať pocit, akoby ste ich vypili desať. "Ako je napríklad búšenie srdca alebo u ľudí, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak jeho zvýšenie, môžu to teda ovplyvniť," vysvetlila famaceutická laborantka Marta Martinčeková.

Pozor aj pri kvapkách

Tlak vám môžu ojedinele zvýšiť aj nosové spreje. Mnohé z nich taktiež obsahujú látky podobné adrenalínu. "Neúčinkujú len miestne lokálne na tej nosovej sliznici, ale idú do krvného obehu a tým oni ovplyvnia tlak v celom tele," poukázala Martinčeková.

Poraďte sa s lekárnikom

Všetky spreje a lieky s odborne nazývanými vazokonstrikčnými látkami by ste mali užívať len krátkodobo, teda maximálne tri týždne. Navyše, upozornenie o nevhodnej kombinácii liekov s kofeínom v letáku nenájdete.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články