Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Za lieky na cholesterol a vysoký tlak si priplatíme
Zdielať na

Za lieky na cholesterol a vysoký tlak si priplatíme

Od dnešného dňa pacienti siahnu v lekárni hlbšie do peňaženky. Zvýšené doplatky sa budú týkať najmä tabletiek na liečbu vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Do platnosti totiž vstupuje nová kategorizácia liekov.

O 12 eur viac

Výška doplatku závisí od účinnej látky. Pri niektorých typoch liečiv sa doplatok navýši až o 10 až 12 eur mesačne. Pri iných skupinách sa táto suma pohybuje od 4 do 7 eur. Viac ako polovica doplatkov alebo ich navýšení sa týka skupiny liekov na liečbu srdcovo-cievnych ochorení.

Ministerstvo zdravotníctva vraj  v súčasnosti analyzuje dopad tejto vyhlášky z dielne bývalého minisdtra Ivana Uhliarika a na základe analýzy sa bude snažiť pripraviť v spolupráci s odbornou verejnosťou čo najracionálnejšiu novelu spomínanej vyhlášky.

Lieky brať nebudú

Podľa lekárov ide o takzvanú cholesterolovu genocídu. Mnohí sa obávajú, že pacienti kvôli vysokým doplatkom lieky na zvýšený cholesterol brať nebudú, keďže zvýšená hladina cholesterolu trakpovediac nebolí. Nová kategorizácia liekov vraj môže spôsobiť zhoršenie zdravotného stavu pacientov a prudký nárast početu kardiovaskulárkych ochorení.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články